– Vi ska ju jobba hälsofrämjande och förebyggande och att göra det med 750 elever är inte riktigt rimligt. Christina Smedberg och Hanna Elg. Foto: Stina Sandström/SVT

Kuratorerna: ”Vi hinner bara släcka bränder”

Uppdaterad
Publicerad

Tre år efter Skolinspektionens kraftiga kritik om brister i elevhälsan i Karlskrona jobbar det fortfarande för få kuratorer i Karlskronas skolor. Kommunen är på flera skolor långt ifrån sina egna minimimål och kuratorerna hinner inte med det förebyggande arbetet.

– Det blir mycket att släcka bränder och göra det som akut behövs, säger Christina Smedberg, kurator Rödebyskolan.

På Rödebyskolan i Karlskrona jobbar kuratorn Christina Smedberg sedan åtta år tillbaka. Hon har ensam hand om drygt 700 elever och har länge försökt få dit en kollega.

Karlskrona

– Vi ska ju jobba hälsofrämjande och förebyggande och att göra det med 750 elever är inte riktigt rimligt, säger Christina Smedberg, kurator.

Kritik från Skolinspektionen

2015 riktade Skolinspektionen kritik mot Karlskrona kommun för bland annat att det fanns för få skolkuratorer. Kommunen beslutade då att det skulle finnas tre kuratorer per skolområde.

– Man har utökat från 13 till 20 kuratoror så man har satsat på att utöka elevhälsan, säger Sandra Bizzozero (S), ordförande Kunskapsnämnden.

Men detta tycker inte kuratorerna är tillräckligt.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Inte när det finns områden där man har 1 000 elever på en tjänst. Det är ju jättebra att vi har fått fler men vi är inte i hamn, säger Christina Smedberg.

En kurator på 1 000 elever

Gränsen för hur många elever en skolkurator kan ha ansvar över för att kunna göra ett gott arbete ligger på 300 elever eller 500 under gynnsamma förutsättningar, enligt Akademikerförbundet SSR.

Men trots att kommunen har anställt sju kuratorer sedan 2015 har flera skolor över 500 elever per kurator, till exempel på Lyckeby Kunskapcenter, Jämjöskolan och Spandeltorpsskolan. På Nättrabyskolan har den enda kurator hand om runt 1 000 elever.

Nu vill Sandra Bizzozero, ordförande i Kunskapsnämnden att elevhälsan ses över igen.

– Efter det här så tycker jag att det är viktigt att be om att vi på nämnden ska få en uppföljning om hur det ser ut, om de fler tjänsterna vi har idag har gett resultat och vad vi behöver göra för att fortsätta stärka elevhälsan, säger Sandra Bizzozero (S).

Fakta: Vad gör en skolkurator?

Skolkuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen. Att se eleven i sitt sammanhang innebär att ta reda på och förstå hur eleven har det på fritiden, i familjen och i klassen. Det innebär också att arbeta för förändring och att arbeta för att problem inte ska uppstå eller förvärras.

Kuratorn ska också arbeta med skolans värdegrundsarbete, likabehandlingsplaner, handlingsplaner för ökad närvaro, krishantering, mot droger, mobbning och inte minst att handleda lärare i psykosociala frågor.

Allt med syfte att undanröja hinder för elevers lärande, för att elever ska må bra och utvecklas positivt enligt skolans mål om ”kunskap, fostran, hälsa”. Socionomexamen är den vanligaste grundutbildningen för skolkuratorer, men det ställs inga formella utbildningskrav på skolkuratorn.

Källa: Akademikerförbunder SSR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet