Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge efter SVT:s granskning av företagaren: ”Det är hemskt.” Foto: SVT

Arbetsförmedlingen utreder rut-företag – riskerar återbetalning

Publicerad

Arbetsförmedlingen i Blekinge har startat en utredning kring den företagare som SVT Nyheter granskat. Alla utbetalningar har stoppats. Och företaget kan nu tvingas att betala tillbaka de bidrag som till stor del avlönat personalen de senaste åren.

Som SVT avslöjat dras företaget dessutom med skatteskulder på hundratusentals kronor, vilket omöjliggör ett fortsatt samarbete med Arbetsförmedlingen. De senaste åren har huvuddelen av personalstyrkan i varierad grad avlönats med skattemedel via myndigheten. Omsättningen av personal har varit stor och flera anställda har vittnat om oklara anställningsförhållanden, långa arbetsveckor, uteblivet handledarstöd – och förvägrad semester.

– Så här får det absolut inte gå till. Det är hemskt. Det handlar om personer som varit i ett utsatt läge och som allra minst förtjänar att behandlas på ett sådant sätt, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge och som tagit del av SVT:s granskning.

”Bedrägeri mot staten”

Enligt uppgift har nu Arbetsförmedlingen stoppat vidare utbetalningar till företaget samtidigt som det inletts en utredning för att få svar på om det skett felaktiga utbetalningar genom åren – exempel där arbetsgivaren inte följt överenskommelsen med Arbetsförmedlingen.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att det pågår en utredning. Men skulle det visa sig att ett företag brutit mot de avtal som finns så är det i någon form ett bedrägeri mot staten och välfärdssamhället.

Vad kan det få för konsekvenser?

–Att man som arbetsgivare blir återbetalningsskyldig, säger Nada Nedelén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet