Nada Nedelén är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge. Hon berättar att Ronneby är den kommun som har högst arbetslöshet i länet. Foto: SVT

Arbetslösheten stor utmaning för Ronneby efter flyktingkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Fem år har gått sedan flyktingkrisen 2015 och fortfarande står Blekingekommunerna inför många och stora utmaningar. I Ronneby, som tog emot flest i Blekinge, saknar i dag två av fem utrikesfödda anställning. Ändå är jobbsituationen bättre än tidigare.

Blekinge är ett av de län som sett till befolkningsmängden tog emot flest flyktingar och asylsökande under 2015. Totalt bor i dag 2 090 personer av de som kom 2015 i länet – och en tredjedel av dem har flyttat till Ronneby.

Ronneby är också den kommun i Blekinge som har högst arbetslöshet i länet – två av fem utrikesfödda i Ronneby saknar i dag jobb.

Fem år efter flyktingkrisen

– När man tar emot så pass många som man gjorde 2015-16 blir det en ökning av anhöriga och andra ditflyttade som börjar märkas nu. Då blir det att siffran är hög, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Lyckade satsningar

För att komma åt problematiken har flera projekt och jobbsatsningar startats de senaste åren. Till våren planeras snabbutbildningar mot bristyrken på Blekinge folkhögskola, riktade främst till utlandsfödda kvinnor. Kommunens arbetsmarknadsenhet har fått i uppdrag att se över möjligheten att fördubbla antalet kommande nystartsanställningar inom kommunens verksamheter de kommande åren.

– Nystartsjobben är den absolut största insatsen vi gjort. Vi ligger i dag runt 400 anställningar som gått över tid sen 2016. Då har arbetslösa fått ett års anställning inom kommunala verksamheter. Det har gett referenser, arbetslivserfarenhet, språk och underlag för att söka A-kassa, säger Therese Bohnsack, chef på Ronnebys arbetsmarknadsenhet.

Hon säger också att effekten av nystartsjobben främst märks på att färre individer går på försörjningsstöd, att fler har kommit längre i språket och fått arbetslivserfarenhet. Arbetslösheten bland utrikesfödda har också sjunkit något – för två år sedan var hälften av de utrikesfödda arbetslösa.

”Tagit jättesteg i Ronneby”

Trots den höga arbetslösheten och att många utmaningar återstår, menar Arbetsförmedlingen att Ronneby visat positiva resultat.

– Utifrån de förutsättningarna vi hade under 2015 och att arbetsmarknaden nu dämpats kraftigt på grund av pandemin, tycker jag att vi tagit jättesteg i Ronneby tillsammans med kommunen, säger Nada Nedelén.

Fakta

162 500 personer sökte asyl 2015

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet