Foto: Erik Alfredsson

Operationer kommer att göras i inhyrda moduler

Uppdaterad
Publicerad

Problemen i byggnad 13 på Blekingesjukhuset i Karlskrona är så allvarliga att de behöver åtgärdas direkt och redan till sommaren kommer golvet att börja bytas ut i delar av byggnaden.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att det finns risk att personal som arbetar i byggnaden drabbas av astma, bronkit och luftvägsinfektioner. Nu har sjukhusledningen på Blekingesjukhuset tagit fram en åtgärdsplan för att arbetsmiljön i byggnad 13 i Karlskrona ska bli bättre.

Golven ska bytas ut i etapper vilket innebär att delar av verksamheten kommer att flyttas redan till sommaren.

– Detta kan leda till att en del patienter behöver gå till en annan lokal när de kommer på besök till vården, men de kommer i så fall att informeras om det, säger Per Johansson, landstingsservice förvaltningschef.

Moduler hyrs in

Golven ska bytas ett våningsplan åt gången och vissa verksamheter flyttar då tillfälligt ut ur huset. Detta innebär att öron- och ögonoperationer till sommaren kommer att genomföras i andra operationsalar på sjukhuset och därefter kommer operationerna göras i moduler som hyrs in.

Foto: Erik Alfredsson

– Det är ingen fara för patienterna att vistas i lokalerna men för alla medarbetare ska få en varaktig god arbetsmiljö behöver olika saker åtgärdas omgående, säger Per Johansson.

Åtgärderna presenterades för personalen under måndagseftermiddagen.

Kan ta sju år innan byggnaden rivs

På sikt ska byggnad 13 rivas eftersom byggnaden inte lever upp till de krav som ställs på en modern vårdbyggnad. Däremot kommer det ta från sex till sju år innan nya lokaler finns tillgängliga.

– Vår högsta prioritet är medarbetarnas hälsa och välmående. Därför planerar vi att sätta igång åtgärder med insatser som säkrar arbetsmiljön och en god tillgänglighet till vården redan i sommar, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

I byggnad 13 finns bland annat logopedmottagning, specialisttandvård, ögonmottagning, öronoperation och kontor för administration och förvaltning.

Så ser åtgärderna ut

Vissa administrativa verksamheter flyttar tillfälligt till lokaler utanför sjukhusområdet för att frigöra utrymme och underlätta golvbytet.

Till sommaren kommer öron- och ögonoperationer att genomföras i andra operationslokaler på Blekingesjukhuset.

Därefter hyrs moduler anpassade för operationer in och ställs upp på sjukhusområdet.

Nya maskiner för sterilisering av medicinsk utrustning, så kallade autoklaver, kommer att köpas in. Det kommer leda till en bättre ljudmiljö för medarbetarna då de nuvarande maskinerna väsnas.

Alla åtgärder kommer att vara genomförda inom ett till två år.

Källa: Landstinget Blekinge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.