Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två släppta efter jättetillslaget mot amfetaminfabrik i stall på Listerlandet.

Åtal i jättelik knarkhärva – amfetaminfabrik avslöjad i stall på Listerlandet

Uppdaterad
Publicerad

Narkotikanätverket i Skåne och Blekinge avslöjades i den internationellt uppmärksammade operationen ”Trojan Shield”.

Spåren ledde till ett stall på Listerlandet och ett hus i Osby.

Totalt åtalas 15 personer, bland annat för synnerligen grovt narkotikabrott.

Brottsperioden är från den 1 januari 2021 till den 24 maj 2021.

– Det är en synnerligen omfattande tillverkning av amfetamin som skett på svensk mark. Vår uppfattning är att det var avsett för den svenska marknaden och spridning i missbrukarleden i Sverige, säger kammaråklagare Marie Reutne, som är förundersökningsledare.

Åtalet omfattar hantering av 275 kilo amfetamin och amfetaminolja, 57 kilo cannabis, stora mängder ecstasy och en mindre mängd kokain. Enligt åklagarna har amfetaminet tillverkats i ett bostadshus i centrala Osby och i ett stall på Listerlandet i Blekinge.

– Vi har väldigt mycket bevisning, främst teknisk bevisning av olika slag. Vi har meddelanden från krypterade chattar, vi har spaningsiakttagelser, vi har hemliga tvångsmedel som använts, och vid tillslagen har det gjorts beslag och analyser. Och en del muntliga uppgifter som styrker saker och ting.

Gatuvärde på 82 miljoner kronor

Förundersökningen är ett samarbete mellan tre kammaråklagare och enligt dem finns ett gott bevisläge genom polisens spaningsarbete och den brottsliga verksamheten finns dokumenterad genom de krypterade tjänsterna.

– Organisationens ledare har haft en grupp med människor under sig som har fått förtroendet att vara delaktiga i verksamheten som framställare av amfetaminet och för att hjälpa till vid försäljningen, säger kammaråklagare Helena Ljunggren.

Utredningsarbetet har pågått i 1,5 år och åtalet är på över 17000 sidor. Gatuvärdet på narkotikan som ingår i åtalet ligger på 82 miljoner kronor.

Totalt 13 personer åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott. Tre av de åtalas även för grova vapenbrott, och ytterligare två personer åtalas för grovt skyddande av brottsling. De flesta nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkfabrik i Sölvesborg

Mer i ämnet