Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingvar och Katarina Backhamre vill ha ett motförslag av Karlshamns kommun var de ska lägga sina pengar. Se mer i klippet. Foto: SVT/Towe Olsson

Paret Backhamre vill investera i Karlshamn: ”Vi vill inte att pengarna går till Allmänna arvsfonden”

Uppdaterad
Publicerad

De har inga barn som ärver dem. Och de vill inte se sin förmögenhet hamna i Allmänna arvsfonden. Det är huvudskälen till att Ingvar och Katarina Backhamre vill investera delar av sin förmögenhet till olika projekt i Karlshamn.

Under de senaste åren har Ingvar och Katarina Backhamre, 81 respektive 76 år, blivit kända i Karlshamn för att de erbjudit sig att investera stora pengar i uppmärksammade fastighetsaffärer, exempelvis det gamla nöjesstället Saltsjöbaden och nu senast, det gamla ishuset i Vägga.

Men hittills har det gått trögt.

Vill ha ett motförslag av kommunen

Saltsjöbaden föll bland annat efter att paret fick kritik för att de ville stängsla in hela området. Och till ishuset har kommunen flera andra intressenter.

Men trots att någon uppgörelse ännu inte har blivit av, ger paret Backhamre inte upp.

– Vi vill att kommunen kommer med ett motförslag till ishuset. De kan sätta sig ner i en liten arbetsgrupp och lösa det här. Är de smarta, vilket jag tror att de är, gör de så och säger inte nej tack till oss, säger Ingvar Backhamre.

Gifte sig i staden

Katarina Backhamre växte upp i Karlshamn och Ingvar Backhamre kommer från fattiga förhållanden i Klippan i Skåne. Deras vägar korsades på den Blekingska nationen i Lund, och så småningom gifte de sig i Katarinas barndomsstad Karlshamn.

Pengarna som de bland annat vill spendera i Karlshamn, tjänades in under 32 år i USA, där Ingvar Backhamre var Tarketts USA-chef.

– Vi har inga barn och åldern börjar ta ut sin rätt. Vi vill inte att pengarna går till regeringen eller Allmänna Arvsfonden, säger Ingvar Backhamre.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer