Foto: SVT

Blir inget nytt Saltsjöbaden

Uppdaterad
Publicerad

Ingvar Backhamre vill inte längre bygga ett nytt Saltsjöbaden i Karlshamn, meddelade han i ett brev till Karlshamns kommun på fredagen.

Det skriftliga brevet skickades till Per-Ola Mattsson, ordförande i stiftelsen för Oskar Lundgrens Väggafonder.

– Det är tråkigt att de tagit detta beslut eftersom både familjen Backhamre och vi lagt ner mycket tid och kraft på projektet, skriver Per-Ola Mattsson i pressmeddelandet.

Enligt honom har projektet hittills inte kostat kommunen några pengar.

– Det är bra att vi inte hann riva den befintliga byggnaden som nu kommer att kunna hyras ut till allmänheten igen, säger Per-Ola Mattsson.

Backhamre ville öronmärka 15 miljoner

Det var i somras som hemvändarparet Ingvar och Katarina Backhamre meddelade att de avser att donera 50 miljoner kronor till kommunen. Av pengarna var 15 miljoner kronor öronmärkta till att bygga ett nytt Saltsjöbaden på platsen – som paret skulle få exklusiv nyttjanderätt till under resten av sitt liv. Därefter skulle nybygget återskänkas till Oscar Lundgrens stiftelse.

Som motprestation beslutade Karlshamns kommunfullmäktige att avsätta tre miljoner kronor ur egen kassa för att riva den befintliga byggnaden samt röja upp på fastigheten.

Beslutet möttes av protester och röster höjdes mot privatiseringen.

Ingvar Backhamre har tidigare sagt till SVT Nyheter Blekinge att han är besviken över att det finns folk som reagerar negativt på affären som han menar bara är positiv för kommuninvånarna.

”Inte ogjort arbete”

Stiftelsen kommer nu att göra ett juridiskt giltigt avslut med familjen Backhamre och själva gå vidare med utvecklingen av Saltsjöbaden.

Enligt Per-Ola Mattsson har stiftelsen fullföljt alla sina åtaganden i gällande avtal och har rustat upp tomten, röjt undan sly, lukat rabatter och tagit fram kantstenar.

– Detta skulle vi ha gjort tidigare, så det är inte något ogjort arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer