Foto: SVT/Arkiv

Framdörren förblir stängd – nya åtgärderna räckte inte

Uppdaterad
Publicerad

Passagerarna på Blekingetrafikens bussar får även i fortsättningen kliva på via bakre dörren. De nya åtgärderna från Bergkvarabuss räckte inte, enligt Arbetsmiljöverket.

SVT Nyheter Blekinge berättade redan i maj om chaufförernas oro inför sin upplevt otrygga arbetsmiljö och rädsla för att smittas av coronaviruset.

– Vi hjälper många gamla med sina bankkort och att knappa in sina koder. Vi är rädda att smittas om någon hostar eller nyser. Det finns även en risk att vi smittar andra, sade chauffören och huvudskyddsombudet Eduardo Morales till SVT den 23 maj.

Spärrat av

Sedan dess har Bergkvarabuss försökt åtgärda problemet och bland annat spärrat av framme hos busschauffören.

– Från och med torsdag kommer det vara avstängt vid föraren så man inte kan gå fram och betala, sade Mats Knutsson, trafikchef på Bergkvarabuss, några dagar senare.

Men enligt Arbetsmiljöverket har Bergkvarabuss återigen velat släppa på passagerare via framdörren. Efter ett nytt besök i Karlskrona konstaterar Arbetsmiljöverket dock att de föreslagna åtgärderna inte räcker. Bland annat menar man att den plexiglasskiva som har monterats upp inte ger ett tillräckligt skydd.

”Inte tillräckligt skydd”

”Mot bakgrund av ovannämnda förhållanden, anser Arbetsmiljöverket att barriärskyddet inte ger ett tillräckligt skydd för att förebygga risken för bussföraren att bli exponerad för coronaviruset”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut och avslår därmed Bergkvarabuss begäran om omprövning.

Passagerarna på Karlskronas bussar måste således även i fortsättningen gå på via bakdörren. Men bussbolaget ger inte upp.

– Vi kommer fortsätta att undersöka möjligheterna till ett barriärskydd som är utformat på ett sådant sätt att Arbetsmiljöverket kan godkänna det som skydd mot smittspridning, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, till SVT Nyheter Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.