– Ett tungt besked, enligt advokat Lars Sundin. Foto: SVT och TT

Bank säger nej till frysta återbetalningskrav

Uppdaterad
Publicerad

En av de banker som godkänt stora lån till den misstänkte storbedragaren i Blekinge säger nej till att frysa återbetalningskraven till de drabbade. Ett tungt besked, enligt advokat Lars Sundin.

Den 29-årige man från Blekinge som sedan en tid är häktad i sin frånvaro tog flera stora lån åt privatpersoner i det som beskrivits som en av de största bedrägerihärvorna i modern tid.

Lånen – som trots löften aldrig blivit reglerade – kostar varje målsägande stora belopp varje månad och advokat Lars Sundin vädjade nyligen till bankerna om hjälp med att frysa återbetalningskraven.

Storbedragaren i Blekinge

Detta eftersom tingsrätten beslutat om kvarstad på 29-åringens tillgångar för närmare 50 miljoner kronor.

– Jag har fått ett negativt besked från en av de banker som godkänt större lånebelopp, men jag hoppas inte att sista ordet är sagt. Jag har inte fått något bra argument från banken, det finns tillgångar och dessutom menar jag att lånen tagits på ett vilseledande sätt, säger Lars Sundin.

”Jättebesviken”

Totalt finns nu 92 målsägande som alla godkänt stora lånutbetalningar till 29-åringen från Blekinge. Det är människor från Blekinge, Jönköping, Malmö, Halland, Göteborg, Värmland och Stockholm.

Ett stort antal av dem har lån i den bank som nu lämnat negativt besked.

– Övriga stora långivare har jag ännu inte fått svar av. Men jag jobbar fortsatt intensivt för att lösa detta. En långivare med i sammanhanget mindre belopp stoppade exempelvis ärendet direkt, säger Lars Sundin.

SVT Nyheter har talat med en av dem som i går fick nej av banken.

Beskedet kom som ett bakslag eftersom de månatliga betalningarna till banken redan i dag tär på familjens ansträngda privatekonomi.

– Vi klarar oss inte längre. Jag känner mig givetvis jättebesviken eftersom vi hade hoppats på respit åtminstone i några månader, säger en av de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet