Ferrarimannen lurade 88 personer på totalt 85 miljoner kronor i olika investeringsbedrägerier. 2020 dömdes han till 4 år och 10 månaders fängelse. 2017 sprängdes en av hans Ferraris i bostadsområdet i Karlskrona. Foto: Linslusfoto

Storbedragares advokat frias för grov penningtvätt av Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Storbedragaren i Blekinge lurade privatpersoner på nära 90 miljoner kronor och dömdes till fängelse. I svallvågorna av rättsfallet dömdes även bedragarens advokat för grov penningtvätt. Nu frias han från anklagelsen, efter att Högsta domstolen tagit upp fallet.

I samma veva som storbedragaren, eller Ferrarimannen som han också kallats, häktades i sin frånvaro förde hans advokat över totalt 300 000 kronor från ett klientmedelskonto till en av bedragarens kumpaner och hans sambo.

Advokaten åtalades och dömdes av hovrätten för grov penningtvätt till villkorlig dom och dagsböter.

Storbedragaren i Blekinge

I domen skrev hovrätten att advokaten borde ha ”insett att det fanns en avsevärd risk för att de medel som omfattades av de aktuella överföringarna härrörde från NN:s brottsliga verksamhet” och att han inte kan ”åberopa advokatetiska handlingsnormer som ursäkt för sitt agerande”.

Saknade uppsåt

Nu väljer dock Högsta domstolen att fria advokaten från anklagelsen. Enligt domen saknade advokaten uppsåt att begå brott, då han trodde att pengarna överfördes till ett annat konto som bedragaren förfogade över, när det egentligen hörde till bedragarens kumpan.

Han döms dock för näringspenningtvätt för överföringen till bedragarens sambo. Påföljden blir villkorlig dom.

Storbedragaren dömdes 2020 till knappt fem års fängelse. Hans kumpan och sambo dömdes även för olika brott i samma mål.

I klippet nedan kan du höra mer om fallet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet