Johanna Beijer, Socialdemokraterna i Sölvesborg Foto: SVT

Beijer (S) utmanar Erixon (SD) om ordförandeposten

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Beijer (S) ställer upp som kandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborgs kommun. Detta för att ge ett alternativ till de som inte vill rösta på Sverigedemokraternas Louise Erixon.

Sedan det nya samstyret med M, KD, SD och Sol-partiet presenterades i förra veckan stod det klart att Louise Erixon (SD) kommer kandidera till att bli ordförande i kommunstyrelsen.

Partierna har tillsammans en majoritet men trots det ställer nu Socialdemokraternas Johanna Beijer upp som motkandidat till ordförandeposten.

”Eftersom den blåbruna koalitionen väljer att lansera en SD-kandidat till Sölvesborgs främsta uppdrag så anser vi att det ska finnas ett värdigt alternativ för anständiga partier och personer att rösta på”, skriver partiet på sin hemsida.

Erixon är inte orolig

Socialdemokraterna skriver också att det nu kommer att finnas en möjlighet ”för de ledamöter som inte vill bli förknippade med att vara stödhjul till Sverigedemokraterna i den slutna omröstningen att välja rätt”.

– Det här handlar mest om en markering, att när historien skrivs lite längre fram ska man kunna gå tillbaka och se att det fanns en motkandidat och att fullmäktige inte var eniga. Jag anser att det är viktigt att stå upp för mänskliga rättigheter och ett jämlikt samhälle, säger Johanna Beijer (S).

För att Johanna Beijer ska kunna bli kommunalråd krävs det att minst tre personer från samstyret röstar mot Sverigedemokraternas kandidat. Men Louise Erixon är inte orolig över att bli snuvad på kommunalrådsposten.

– Jag känner mig säker på samstyret och känner mig ganska säker på att vi har majoritet också, men ingenting är färdigt förrän klubban är slagen, säger Louise Erixon.

”Inte acceptabelt”

Däremot reagerar Louise Erixon på hur Socialdemokraterna har formulerat sitt inlägg.

– Jag reagerar på vilka begrepp man använder mot sina politiska motståndare och detta är verkligen inte acceptabelt, säger hon.

Johanna Beijer försvarar dock retoriken.

– Sverigedemokraterna står inte upp för jämställdhet och jämlikhet, och de har inte heller antagit FN:s deklaration för mänskliga rättigheter. Det är också allmänt känt vad deras politik grundas på, det vet alla, även Louise Erixon, säger Johanna Beijer (S).

Den 17 december ska kommunfullmäktige i Sölvesborg välja ny ordförande till kommunstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet