Foto: SVT/TT

Moderaterna ser inte ut att svika Erixon (SD)

Uppdaterad
Publicerad

Utgångsläget för att Johanna Beijer (S) ska att få posten som kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg är tufft. För att lyckas med det krävs att tre ledamöter ur det nya samstyret antingen röstar på henne istället för Louise Erixon (SD), eller röstar blankt – men detta ser ut att bli svårt.

SVT Nyheter Blekinge har gjort en rundringning till alla nio moderater i fullmäktigegruppen för att höra hur de ställer sig till att Johanna Beijer utmanar Louise Erixon till ordförandeposten i kommunstyrelsen och det ser ut som att Johanna Beijer har ett svårt utgångslänge.

– Jag kan inte tänka mig att jag kommer rösta på henne, det finns ingen anledning till det. Jag håller för mig själv vad jag röstar på tills jag röstar, säger Arne Bogren.

”Inte ett dugg orolig”

Moderaternas gruppledare Emilie Pilthammar är inte orolig över att partikollegor kommer att rösta mot Erixon.

– Jag tror absolut inte att Johanna Beijer kan hota vår kandidat. Jag är inte ett dugg orolig för det. Det står henne naturligtvis fritt att ställa upp som en kandidat, det hör till demokratin och det är vi glada över, säger Emilie Pilthammar.

”Röstar efter mitt hjärta”

Paul Andersson, Nicklas Joelsson, Anders Fransson och Inger Pilthammar säger att de kommer att rösta på Louise Erixon (SD), medan Arne Bogren, Mona Frigura och Kith Mårtensson är mer vaga.

– Jag har varit tydlig med vad jag tycker, och jag tycker inte att vi agerar som moderater borde agera i Sölvesborg. Jag röstar efter mitt hjärta och vad jag tror är bäst för Sölvesborg och dess invånare, och de har visat att de inte vill ha ett S-styre längre. Men jag kommer rösta som jag tycker en moderat bör rösta, säger Kith Mårtensson.

Det nya samstyret har 27 av 49 mandat i Sölvesborgs kommunfullmäktige. För att Johanna Beijer skulle lyckas få ta över som kommunstyrelsens ordförande krävs alltså antingen att tre av samstyrets ledamöter röstar på henne, eller att minst fem röstar blankt. Valet sker den 17 december.

SVT Nyheter Blekinge har även sökt Mikael Törnberg (M) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet