Trots att Camilla Brunsberg (M) blev petad från förstaplatsen på riksdagslistan – meddelar Brunsberg att hon satsar mot riksdagen. Foto: SVT

Beskedet: Hon utmanar om riksdagsplats

Uppdaterad
Publicerad

Maktstriden inom Moderaterna i Blekinge tätnar.

I dag meddelar Karlskronatoppen Camilla Brunsberg att hon vill till riksdagen.

Hon utmanar därmed Åsa Coenraads – som är partiets förstanamn på riksdagslistan för Blekinge.

I november förra året stod det klart Åsa Coenraads (M), nuvarande riksdagsledamot för Västmanland, tilldelas förstaplatsen på Moderaterna i Blekinges riksdagslista.

Coenraads flyttade till Blekinge under våren 2021 för kärleken Roger Frediksson (M), länsförbundets ordförande och kommunalråd i Ronneby.

Hamnade på tredje plats

Trots att Camilla Brunsberg vann provvalet – och stod som första namn på nomineringskommiténs lista – fick Coenraads flera röster, följt av Elin Petersson i Karlshamn, kommun och regionpolitiker.

Brunsberg hamnade först på en tredjeplats.

– Jag vet att medlemmarna har visat att de tror på mig och jag vet att jag fått väldigt mycket personkryss när jag deltar i val, sa Camilla Brunsberg, till SVT Nyheter Blekinge efter resultatet.

Försökte avsätta Fredriksson

I maj blottades en djup spricka i partiet när Karlskronamoderaterna vid förbundsstämman ville byta ut länsförbundets ordförande Roger Fredriksson – mot Karlskronanamnet Morgan Kullberg.

Men det draget misslyckades.

I stället petades två Karlskronamoderater från styrelsen: Camilla Brunsberg fick lämna posten som förste vice ordförande i distriktsstyrelsen och även partiveteranen Carl-Göran Svensson tvingades bort.

Brunsberg är i dag oppositionsråd i Karlskrona och har tidigare meddelat att hon siktar på att leda ett borgerligt styre i kommunen efter valet i höst.

Om den planen ligger fast – trots ambitionen att nå riksdagen – meddelas vid en presskonferens senare i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.