Foto: SVT

Vändningen: Hon blir Moderaternas toppkandidat till riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

När Blekingemoderaternas riksdagslista fastställdes på lördagen blev det inte som många på förhand trott. Karlskronas toppmoderat Camilla Brunsberg (M) vann provvalet och stod som första namn på nomineringskommitténs lista – men när ombuden röstade petades hon ner till en tredjeplats.

I stället går förstaplatsen på riksdagslistan till Åsa Coenraads (M), nuvarande riksdagsledamot för Västmanland.

– Jag blev både förvånad och stolt över det stora stöd jag fått från medlemmarna. Men nu börjar det stora arbetet, som handlar om att möta väljarna, säger Åsa Coenraads.

Inför omröstningen hade partiets egen nomineringskommité föreslagit Camilla Brunsberg, oppositionsråd i Karlskrona, som förstanamn. Som tvåa på listan föreslogs Elin Petersson (M), kommun- och regionpolitiker, följd av Åsa Coenraads.

Åsa Coenraads har sedan 2010 suttit i riksdagen för Västmanland, och flyttade till Blekinge i våras för kärleken, kommunalrådet och länsförbundets ordförande, Roger Fredriksson (M).

”Går emot provvalsresultatet”

Men när vallistan fastställdes efter en omröstning på moderaternas nomineringsstämma under lördagen stod det klart att Åsa Coenraads kammat hem flest röster – följt av Elin Petersson och Camilla Brunsberg.

– Ja, det går emot provvalsresultatet. Men i en demokrati som denna så är det ju ombuden som fattar besluten och det får man finna sig i även som ordförande i nomineringskommittéen, säger Carl-Göran Svensson (M).

”Kommer jobba vidare”

Camilla Brunsberg vann partiets provval med stor marginal, men petades alltså ned från förstaplatsen.

– Jag är fortfarande väldigt stolt, glad och hedrad över att ha medlemmarnas stöd. Jag vet att medlemmarna har visat att de tror på mig och jag vet att jag fått väldigt mycket personkryss när jag deltar i val, säger hon.

Hon menar att hennes fokus nu ligger på att arbeta för att partiet ska få ett stort väljarstöd.

– Jag är lojal mina politiska uppdrag och kommer jobba för att Blekinge ska bli blått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.