Foto: SVT

Beskedet: Listerlandets minkfarmar åter coronafria

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns varken några nya eller pågående fall av coronasmitta på Listerlandets minkfarmar. Det visar Statens veterinärmedicinska anstalts statistik för vecka 51, rapporterar BLT.

Det var i oktober som det första fallet av coronasmitta konstaterades bland minkar i Sverige, på en minkfarm i Sölvesborg. Då konstaterades både smitta bland minkar och personal.

Smitta har sedan konstaterats på ytterligare 12 farmar i området, och statens veterinärmedicinska anstalt började göra veckovisa tester.

Enligt BLT har nu alltså ett glädjande besked kommit: Ingen coronasmitta på Listerlandets minkfarmar, enligt den veckostatistik som Statens veterinärmedicinska anstalt presenterade för vecka 51.

– Vi har under hösten testat både minkar och personal som jobbar med mink i stora skaror. Efter de 13 konstaterat smittade gårdarna på Listerlandet har vi lyckligtvis inte fått fler fall. De flesta av personal som smittats har haft lindriga symptom, bara någon enstaka har behövt vård på sjukhus, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink, till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer