Det nuvarande biblioteket är uppskattat av Mörrumsbor men ska flytta. Foto: SVT

Beslut om framtiden för Mörrums bibliotek – får nya lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera turer kring Mörrums bibliotek. Men nu har de styrande bestämt sig för att flytta det till Stationsvägen i centrala Mörrum.

Det var tidigare i år som Karlshamns styre med M, KD och SD presenterade planer på att stänga Mörrums bibliotek av ekonomiska skäl och börja leta efter nya lokaler. Men reaktionerna lät inte vänta på sig.

Oppositionen kritiserade förslaget och ville hålla det nuvarande öppet i väntan på ett nytt. Och privatpersoner och föreningar skrev till kommunen med invändningar.

I Mörrums butiker cirkulerade också namnlistor i protest mot förslaget. När kommunfullmäktige i mars skulle avgöra bibliotekets framtid sköts beslutet upp efter att oppositionen krävt en så kallad återremiss.

Nytt beslut

Kommunstyrelsens trygghet-, kultur-, fritid- och folkhälsoutskott beslutade på torsdagen att det nuvarande biblioteket ska flytta till Stationsvägen i centrala Mörrum. Ett beslut som både styret och oppositionen står bakom.

– Det blir centralt, tillgänglighetsanpassat och meröppet – ett skyltfönster för biblioteket i Mörrum. Det blir ett lyft, säger oppositionspolitikern Sofie Ekenberg (C).

Efter flytten blir det nya biblioteket cirka 30 kvadratmeter mindre än det nuvarande. Men det kommer uppvägas av läget, enligt Ekenberg.

– Många tycker om den nuvarande gamla fina byggnaden. Men jag tror att när man ser hur bra det kommer bli så är nog de flesta nöjda, säger hon.

”Långsiktigt lösning”

Björn T Nurhadi (SD), som representerar styret, kommenterar också beslutet.

– Jag tycker det är en bra, långsiktig lösning och som inte har problemen som finns i den nuvarande lokalen. Jag ser detta som mycket positivt, säger han.

Definitivt beslut om att öppna ett nytt bibliotek på Stationsvägen i Mörrum ska senare tas av Karlshamns kommunstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.