Foto: TT

Kammarrättens dom: Pappan har rätt till fler uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att hemligstämpla huvuddelen av den avslutade mordutredningen överklagades. Och nu får Patrik Borgqvist delvis rätt.

I en dom från slutet av november skriver kammarrätten att det finns handlingar i utredningen som inte borde ha hållits hemliga för pappan. Rätten slår också fast att ansvariga åklagare inte gjort en tillräckligt noggrann sekretessprövning och ger nu bakläxa.

– Ett beslut som förhoppningsvis gör att jag kommer närmare svaret på vad som hände min son, säger pappan Patrik Borgqvist.

13-åring död i bråk

”Kommer rätta oss efter domen”

Ärendet har nu skickats tillbaka till åklagarkammaren i Karlskrona.

– Vi gjorde bedömningen att det förelåg sekretess, men nu får vi titta på ärendet igen och med andra glasögon. Naturligtvis kommer vi att rätta oss efter domen, säger chefsåklagare Anne Boijmarker.

Hur ser du på pappans kritik?

– Vi har varit i kontakt med honom och försökt att förklara hur vi resonerat. Vi har tolkat lagen på ett sätt, men nu kommer vi att hörsamma kammarrättens beslut även om det kommer att ta lite tid att gå igenom materialet.

Kritiserar även kommunen

Patrik Borgqvist är också kritisk till bemötandet från Olofströms kommun efter händelsen.

– Ingen har hört av sig och erbjudit mig hjälp eller stöd.

Olofströms socialchef Camilla Munther beklagar att pappan känner sig sviken av kommunen, men säger att frågan om kommunens brustit i sina kontakter har utretts.

– Som jag ser det kunde vi inte ha agerat annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet