– Det känns fruktansvärt att inte få veta vad som hände min son, säger Patrik Borgqvist. Foto: Bengt Hællquist, Henrik Friberg/SVT

Pappan vill ha svar om knivmordet på sin son

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Borgqvists 13-årige son knivmördades i Olofström i mars i år. Men trots att nio månader passerat vet pappan fortfarande inte varför pojken dog.

– Det känns fruktansvärt, säger han.

I förra veckan skulle Patrik Borgqvists son ha fyllt 14 år. Men något födelsedagsfirande blev det inte – den 9 mars i år knivdödades han av en jämnårig skolkamrat i ett skogsparti utanför Olofström. Nu har nio månader passerat sedan han förlorade sin son och fortfarande saknar Patrik Borgqvist svar på vad som hände som den där dagen.

Den omfattande utredningen om knivdådet är på 700 sidor, men på grund av gärningsmannens unga ålder är den till största del sekretessbelagd. Inte ens Patrik Borgqvists egna förhörsutskrifter har lämnats ut.

13-åring död i bråk

– Det känns fruktansvärt att inte få veta vad som hände min son. Jag är ju brottsoffer i detta, säger han.

Patrik Borgqvist står på stigen bakom det gamla bilmuséet strax utanför Olofström. Han pekar in mot skogen.

– Jag misstänker att det är där uppe som det har skett, för här gick polisavspärrningen.

Ingen rättegång

Utredningen tog över sex månader att färdigställa och visade enligt de ansvariga åklagarna att den misstänkte 13-åringen ensam dödat Patriks son med en kniv. På grund av gärningsmannens unga ålder hölls ingen rättegång.

Under den pågående utredningen fick Patrik Borgqvist inga svar på sina frågor från polis och åklagare, menar han. När han begärde ut utredningen fick han bara se 50 av de drygt 700 sidorna och det mesta som stod på sidorna var maskat.

– Jag vill ju bara veta vad som har hänt med min son. Mitt i det sorgearbete jag var inne tvingades jag samtidigt ta kampen mot myndigheterna också. Det har varit tungt.

Vill kunna gå vidare

Patrik Borgqvist överklagade åklagarmyndighetens sekretessbeslut till Kammarrätten. Han fick rätt på flera punkter. Nu hoppas han att han ska få ut tillräckligt med information för att kunna gå vidare.

– Jag skulle känna lättnad. För som läget är nu är det så många frågetecken och har man bara frågetecken så går man bara och grubblar på dem i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet