– Det känns fruktansvärt att inte få veta vad som hände min son, säger Patrik Borgqvist. Foto: Bengt Hællquist/SVT

Pappan saknar fortfarande svar om knivmordet

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Borgqvist är pappa till den 13-åring som knivmördades av en jämnårig kamrat i ett skogsparti i Olofström i mars. Och trots att en ny sekretessprövning har gjorts av utredningen, anser han fortfarande att han inte fått några svar.

När mordutredningen var klar konstaterades att Patrik Borgqvists son mördats av en jämnårig kamrat med kniv. Samtidigt har skuldfrågan aldrig prövats av domstol, och utredningen har sekretessbelagts. Inte heller offrets far har fått ta del av hela utredningen, utan fick efter en sekretessprövning ut omkring 50 tungt maskade sidor, av de totalt 700 sidorna i utredningen.

Men en dom i förvaltningsrätten gav Patrik Borgqvist delvis rätt, sekretessen hade varit för hård. Ärendet gick tillbaka till åklagarna, och nu har han fått ut ytterligare ett 50-tal sidor. Men han är långt ifrån nöjd.

13-åring död i bråk

– Det var inte mycket mer än vad jag visste sedan tidigare. Det är fortfarande jättemycket som är sekretessbelagt. Jag vet fortfarande inte hur mordet har hänt, eller varför det hände. Jag har ingen aning om det, säger Patrik Borgqvist, till SVT Nyheter Blekinge.

Vill ta det till domstol

Han har av åklagarna erbjudits att få en muntlig dragning kring vissa ytterligare, känsliga, punkter. Men avböjt.

– Jag vill kunna ta det till domstol, och då måste jag ha det på papper.

Under julhelgen kommer han därför att överklaga sekretessbeslutet ytterligare en gång, den här gången till Kammarrätten.

Anser att lagen följs

Chefsåklagaren Anne Boijmarker förklarar varför Patrik inte får ut hela utredningen.

– Det handlar dels om sekretess som skyddar utredningen, och dels om sekretess som skyddar den unge misstänkte och hans anhöriga.

Utredningssekretessen kvarstår ifall någon vill ansöka om att föra en bevistalan, där en domstol får fastslå huruvida den misstänkte pojken är skyldig eller inte. En bevistalan kan dock bara krävas av den misstänktes anhöriga, socialtjänsten eller socialstyrelsen. Patrik Borgqvist har försökt få socialtjänsten i Olofström att begära en sådan.

– När det gäller utredningar med unga misstänkta står det däremot i lagen att vi har skyldighet att lämna ut så mycket att den målsägande kan föra en skadeståndstalan i domstol, och det anser vi att vi har gjort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

13-åring död i bråk

Mer i ämnet