Region Blekinge Foto: SVT/Erik Alfredsson

Regionen inför inte avgifter för tolktjänster

Publicerad

Region Blekinge kommer inte att kräva en avgift av patienter som behöver tolk i kontakt med vården. Det beslutade regionfullmäktige under torsdagen.

Tolktjänster kostar Region Blekinge miljonbelopp årligen. För patienter som behöver tolk i kontakt med vården är tjänsten avgiftsfri.

I början av 2020 gav regionfullmäktige regionstyrelsen i uppdrag att utreda frågan om att införa avgifter för tolktjänster för invånare efter den så kallade etableringstiden, alltså den tid då en nyanländ person, efter att ha fått uppehållstillstånd, genomgår ett program för etablering i det svenska samhället.

Från början var det sagt att utredningen skulle genomföras under 2020, men den försenades på grund av coronapandemin.

Men under torsdagen kunde regionfullmäktige ta ett beslut – och man landade i att avslå förslaget. Anledningen är att den nu färdigställda utredning visar att det saknas stöd i lagen för att ta ut sådana avgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.