Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Utredning om tolkkostnader för patienter dröjer

Publicerad

I början av året fick regionstyrelsen i uppdrag att utreda om det går att kräva en avgift av patienter som behöver tolk i kontakt med vården.

Utredningen skulle vara klar under året – men pågår fortfarande.

Tolktjänster kostar Region Blekinge miljonbelopp årligen. För patienter som behöver tolk i kontakt med vården är tjänsten avgiftsfri.

I början av året fick regionstyrelsen i uppdrag av regionfullmäktige att utreda om det är möjlighet att införa eventuella avgifter för tolktjänsterna. Förslaget gäller de patienter som är i behov av tolk efter den tvååriga etableringstiden.

”Bromsar nästan alla utredningar”

Från början var det sagt att utredningen skulle genomföras under 2020 – men på grund av coronapandemin har regionen fått prioritera om i sitt arbete.

– Vi bromsade egentligen nästan alla utredningar på grund av coronapandemin. Utredningen pågår fortfarande, men är inte redovisad för politiken än, säger Lars Karlsson (C), förste vice ordförande i regionstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.