Region Blekinge saknade upphandlade kontrakt och ramavtal med tolkar under stora delar av 2019. I klippet berättar Jeanette Åkerberg om konsekvenserna. Foto: TT/Konkurrensverket

Efter tolkmissen – Region Blekinge riskerar miljonböter

Publicerad

Region Blekinge bröt mot upphandlingsreglerna när tolktjänster för över 13 miljoner köptes in utan avtal.

Det menar Konkurrensverket som nu yrkar på att regionen ska betala 960 000 kronor i böter. 

I början av året rapporterade SVT Nyheter Blekinge om att tolkkostnaderna för Region Blekinge ökade med fem miljoner under 2019.

Anledningen var att regionen inte upphandlat nya kontrakt eller ramavtal för tolkar, sedan den tidigare löpt ut vid årsskiftet 2018/2019. I stället gjordes direkbeställningar av tolktjänster för att täcka de löpande behoven, till ett värde av 13,3 miljoner kronor.

Går ut över skattebetalarna

Nu riskerar regionen att få böta 960 000 kronor. Konkurrensverket menar att direktupphandlingarna bröt mot upphandlingsreglerna och har vänt sig till Förvaltningsrätten i Växjö.

– Myndigheter har en skyldighet att konkurrensutsätta sina inköp, för att pressa ner priserna. Kostnaderna har ökat för Region Blekinge när de inte gjort det. Konsekvensen blir att skattebetalarna betalar mer för samma sak, säger juristen Jeanette Åkerberg, som utrett ärendet hos Konkurrensverket.

Att inga avtal fanns upphandlade enligt Lagen om offentlig upphandling beror enligt Region Blekinge på förseningar i arbetet med att förbereda och ta fram en ny annonserad upphandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.