Hör Joakim Kristensson, strategisk inköpschef, om risken för miljonböter. Foto: SVT/Jennifer Alm

Regionen om skadeståndet: ”En dubbel skada”

Publicerad

Först gjorde de felaktiga upphandlingarna att Region Blekinges tolkkostnaderna sköt i höjden. Nu riskerar regionens miss att kosta skattebetalarna ytterligare 960 000 kronor – i form av böter.

Konkurrensverket anser att Region Blekinge bröt mot upphandlingsreglerna när tolktjänster för 13,3 miljoner köptes in utan avtal under 2019, och menar därför att regionen ska böta 960 000 kronor.

Men den summan tycker Region Blekinge är för hög, som anser att det finns förmildrande omständigheter.

– Eftersom tolktjänsterna blev dyrare när vi var avtalslösa har vi redan lidit skada. Så detta blir en dubbel skada. Vi kommer att svara på den ansökan som Konkurrensverket lämnat in till förvaltningsrätten efter årsskiftet, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef.

Nytt avtal sedan december 2019

Att regionen saknade upphandlade kontrakt och ramavtal berodde på att verksamheten inte hade möjlighet att prioritera ett deltagande vid upphandling, menar Joakim Kristensson.

Hur ska ni se till att det här inte upprepar sig?

– Vi har ett avtal sedan december förra året. Och vi jobbar för att kunna prioritera och delta i upphandlingar framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.