Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Christopher Larsson (SD) är nöjd över att köpet av Vattenborgen nu går vidare till kommunfullmäktige. Samtidigt välkomnar han att ärendet granskas. – Vi har inget att dölja. Foto: SVT

Beslut: Kommunen går vidare med köpet av Vattenborgen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens kommunstyrelse i Karlskrona, röstade politikerna för att gå vidare med köpet av Vattenborgen.

Redan före tisdagens möte hade Karlskronaalliansen (M, SD, KD, L) bestämt sig för att gå vidare med köpet av Vattenborgen för 26 miljoner kronor, trots att kommunens värderingar mötts av kritik. Ytterligare fem miljoner finns avsatta för nödvändiga renoveringar.

– Det känns jättebra, nu kommer vi kunna bygga ett världsarvstorg på riktigt, säger kommunalrådet Christopher Larsson (SD).

Vattenborgen i Karlskrona

Planen är att Vattenborgen ska inhysa en turistbyrå och kafé och därmed bli en del av ett ”kulturstråk” vid Stortorget, tillsammans stadsbiblioteket och det nya kulturhuset.

Beslutet fattades efter votering 8-7. Oppositionen har sedan tidigare riktat kritik mot affären, där man bland annat vill utreda jävsmisstankar och en ny värdering ytterligare.

– Det känns inget bra. Jag har inte varit med om något tidigare ärende där så många invånare hört av sig och som väckt så mycket känslor. Och det kvarstår fortfarande många frågor, säger oppositonsrådet Sandra Bizzozero (S).

Kommunrevisionen vill granska

Sedan i juli hyr kommunen Vattenborgen för 125 000 kronor i månaden i kallhyra.

Slutgiltigt beslut om att köpa Vattenborgen – och kommunalrådet Emma Swahn Nilssons (M) familjeföretag Stenhusen Vattenborgen AB för drygt 26 miljoner kronor fattas på kommunfullmäktige.

Om affären går igenom i kommunfullmäktige, har kommunrevisionen redan beslutat att granska ärendet.

– Det finns ett stort allmänintresse och tryck från allmänheten att vi ska granska det här. Så vitt jag vet, är det enormt sällsynt att kommunstyrelsens ordförande säljer fastigheter till kommunen, så det är ett unikt ärende, säger Mats Nilsson (S), ordförande i kommunrevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet