Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anton Anglert med familj passade på att besöka biblioteksbussen när den stannade till i Torhamn. Hör vad han säger om möjligheten att låna barnböcker direkt i semesterparadiset. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Biblioteksbussen på sommarturné: ”En fin resurs”

Publicerad

Till vardags väcker Karlskronas biblioteksbuss läslusten hos unga som gamla.

Under sommaren gör det rullande biblioteket även extra besök på populära semesterorter i östra kommundelarna.

– Det är så klart en fin resurs, säger Anton Anglert.

Han och familjen passar på att låna tre barnböcker när SVT besöker biblioteksbussen i Torhamn, dit bussen redan varit på besök tre gånger under sommaren.

Under åtta veckor i sommar besöker biblioteksbussen Kristianopel och Torhamn i östra delen av Karlskrona kommun för att ge ortsbor, sommarboende och turister en chans att låna allt ifrån bilderböcker till deckare och böcker på utländska språk.

Innan sommaren är slut besöker bussen Torhamn en gång till, den 8 augusti.

Vill nå fler

– Det var på de här orterna som vi fick bäst respons förra året, säger biblioteksassistenten Magnus Mellmark som agerar både busschaufför och bibliotekarie.

Resten av året beger sig han och kollegorna runt till förskolor, äldreboenden och funktionsstödsboenden i Karlskrona kommun för att underlätta bibliotekslån.

– Syftet är att nå verksamheter och personer som normalt sätt inte kan ta sig till ett bibliotek, säger Magnus Mellmark.

Klicka på klippet för att se in i biblioteksbussen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.