Kalle Berglund, friidrottare från Jämshög. Foto: TT.

Blekingar i OS: Kalle Berglund

Publicerad

Den 23 juli startar OS i Tokyo av de 138 idrottarna i den svenska truppen kommer fyra stycken från Blekinge. Friidrottaren Kalle Berglund från Olofström kommer från en strulig säsong till årets stora tävling.

Efter flera säsonger med flera fina placeringar på mästerskapen och svenska rekord har pandemitiden varit jobbig för Kalle Berglund. Rapporterna har handlat om brutna lopp eller besvär som uppkommit till följd av vaccinering.

– Det har inte varit som han hoppats men vi får hoppas att det kan vända det till OS. Han hade ett bakslag när han fick feber och mådde dåligt efter vaccineringen. Det är svårt att påverka utan man får försöka återhämta sig, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.

Genombrottet kom 2017

Hon har tagit med Berglund i truppen och pekar på de prestationer som 25-åringen stått för i tidigare mästerskap. Berglund fick lite av ett genombrott under 2017 när det blev ett silver på inomhus-EM följt av en elfteplats på VM.

2019 senare kom karriärens höjdpunkt med en niondeplats på VM efter att han slagit personligt rekord på favoritsträckan 1 500 meter.

– Där visade han verkligen vilken fantastisk löpare han är genom att ta sig till final och komma på nionde plats på 1 500 meter som är en av de verkligt tuffa grenarna. Kalle har haft med sig en otroligt bra träningsperiod sedan hela förra året så han har en bra grund. Det handlar bara om att hitta formen under de sista veckorna, säger Torneklint.

SVT har varit i kontakt med Kalle Berglund som tackat nej till att medverka i en intervju inför OS. Hör mer om hans OS-resa i klippet.

Kalle Berglund

Ålder: 25 år (960311).

Född: Jämshög i Olofströms kommun.

Sport: Friidrott (1 500 meter)

Klubb: Spårvägens FK

Meriter: Silver på inomhus-EM 2017, elva på VM 2017, 11 på EM 2018, nia på VM 2019.

Tidigare OS: Debutant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.