Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Man åtalas för sju år gammalt fall – våldtog berusad kvinna på festivaltoalett

Uppdaterad
Publicerad

Blekingebon DNA-topsades i en utredning kring en bilbrand – då kunde han kopplas till en ouppklarad våldtäktsutredning i Norrköping.

Nu åtalas den 44-årige mannen för våldtäkten som ska ha ägt rum på en toalett på Bråvallafestivalen 2013.

I dag kom åtalet i fallet där en man misstänks ha våldtagit en kvinna på Bråvallafestivalen 2013. Händelsen ska ha inträffat på en toalett på festivalområdet och kvinnan ska ha varit kraftigt berusad och befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd.

Sju år senare väcks nu alltså åtal mot en 44-årig man från Blekinge, efter att han i en annan utredning lämnat DNA-prov som då kunnat kopplas till våldtäktsutredningen i Norrköping.

Händelsen ska alltså ha inträffat redan 2013 och det är först nu, sju år senare, som åtal har kunnat väckas mot den misstänkte mannen.

– Det är inte jättevanligt, så det är lite speciellt. I det här fallet har det funnits mycket iakttagelser som har fångats upp på ett bra sätt redan då. Sedan handlar det om att hitta folk som ska kunna höras sju år senare, säger åklagare Thomas Ramstedt.

Nekar till brott

Det var den 29 maj i år som 44-åringen fick lämna salivprov, eftersom han då misstänktes för att ha lejt en bekant att förstöra värdesaker tillhörande en släkting i Ronnebytrakten.

Släktingens bil hade brunnit och förstörts och gärningsmannen som åtalats i det ärendet misstänks alltså ha utfört skadegörelsen på uppdrag av den 44-årige Blekingebon. I det ärendet misstänks han för anstiftan till grov skadegörelse.

44-åringen nekar både till den gärningen och till den våldtäkt som han nu åtalas för i Norrköpings tingrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.