Hör Svt:s reporter berätta om läget i Blekinge inför sommaren. Foto: SVT/Michelle Hallberg

3000 sommarjobb – så fördelas de mellan kommunerna

Publicerad

Trots pandemin planerar Blekinges kommuner för att sommarjobben inte ska bli färre än ett vanligt år. Däremot kan pandemin påverka vart man hamnar. Likt förra sommaren får de under 18 år söka sig bort från vård och omsorg men desto fler får jobb inom privata företag och föreningar.

– Fokuset är bara att få ihop så många ferieplatser som möjligt. Får vi inte i hop tillräckligt många får vi komma på någon nödlösning, säger Philip Mellberg, coach på Navigationscentrum i Ronneby.

Även i Olofström drar kommunen i alla trådar för att lösa feriearbeten. Cecilia Leandersson är arbetsmarknadscoach på kommunen och säger att alla sökare som är 18 år och som inte fått tidigare kommer att få i år.

– Vi har ändå skapat minst tio, femton nya jobb i år för att vara säkra på att vi har platser. De ställen som redan tar emot har även sagt att de kan ta fler, säger hon.

Karlskrona – knappt hälften får jobb

Precis som i fjol erbjuder Karlskrona kommun flest sommarvikariat och feriearbeten. Samtidigt är det den kommun som förväntas tacka nej till flest ansökningar från personer under 18 år.

– Vi har 730 personer som ansökt och uppfyller kraven. Sedan är det cirka 300 jobb så det blir en ren lottning om vem som får, säger Malin Walther, feriesamordnare på Karlskrona kommun.

Förra året erbjöd kommunen lika många platser och hon är inte orolig för att de inte ska kunna erbjuda samma antal i år. De arbeten som försvinner inom vård och omsorg fylls upp av föreningar och privata företag istället.

– Det kan vara second hand-butiker, idrottsföreningar, kyrkan, restauranger eller turistbyrån. Vi har gott om platser så det blir inga problem att fylla, säger hon.

Sommarvikariat och feriearbete

Som sommarvikarie ersätter man ordinarie personal. För att söka ett sådant jobb måste man ha fyllt 18 år.

Som feriejobbare ersätter man inte ordinarie personal utan jobbet är till för att få pröva på verksamheten. Perioden är fyra veckor jämfört med ett sommarvikariat där man ofta jobbar något längre. Ett feriearbete riktar sig till ungdomar i åldrarna 17-19 år.

För att söka ett feriejobb ska man vara folkbokförd i den kommun man söker samt vara född antingen 2002, 2003, 2004 eller 2005. Kravet kring det sistnämnda ser olika ut beroende på kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.