Blekingenej till fria fotbollsbyten

Publicerad

Blekinge röstade nej när beslutet om fria byten i flera fotbollserier togs häromdagen.

Blekinge fotbollförbund valde i stället att rösta på Skånes förslag, som gick ut på att avvakta och utreda ytterligare innan beslut skulle fattas.

– Men vi fick ge oss, vi var några län som ville låta utreda frågan mer, men en klar majoritet av förbunden ville annorlunda, säger Tommy Andersson, ordförande i Blekinge fotbollförbund.

För- och nackdelar med förslaget

Han säger att han ser fördelar och nackdelar med förslaget, som innebär fria byten under matcherna och att spelare som blivit utbytta kan bytas in igen.

– Det finns ju en risk att spelare med speciella kvaliteter eller attribut kommer att bytas in vid olika situationer. Och personligen anser jag att kondition och uthållighet är viktiga delar av spelet, men det tappar ju i betydelse om fräscha spelare byts in med jämna mellanrum, säger Tommy Andersson.

Samtidigt ser han vissa fördelar som att fler kan få chansen och att det blir lättare för föreningar att få ihop lag.

– Men jag tycker verkligen att det bästa hade varit att utvärdera förslaget ytterligare, säger han.

Namninsamling i gång

En namninsamling med målet att stoppa förändringen har startats i landet men Tommy Andersson lutar ändå åt att låta de nya reglerna nu testas. Han säger att det finns en samsyn i frågan från länets föreningar.

– Skulle det under nästa år visa att reglerna ställer till det går det ju ändra tillbaka eller rätta till dem då, säger Tommy Andersson.

De nya reglerna gäller damernas division 1 och i herrarnas division 2 och 3-serier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer