Foto: SVT

Blekingekvinna filmade och spred sexövergrepp på barn

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Blekinge tros under flera år har spridit privatinspelade barnporrfilmer till en pedofilmisstänkt försvarsanställd i länet. Båda har, enligt den pågående utredningen, ingått i det nätverk som avslöjades under hösten och som har kopplingar till flera orter i Sverige.

Nätverket – med totalt sex personer, tre kvinnor och tre män – kunde sprängas under 2018, då ärendet blev högprioriterat hos polisens särskilda utredningsenhet vid Nationella operativa avdelningen.

Utredningen visade snart på kopplingar till Blekinge: dels en försvarsanställd man, dels en kvinnlig bekant till honom – båda skrivna i samma kommun.

– Sammantaget har upplägget varit så att kvinnorna har producerat materialet och männen har konsumerat det. Sedan har de bytt material med varandra via det här nätverket som hållits samman genom elektronisk kommunikation, säger Annika Wennerström, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Annika Wennerström, åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åtal under våren

Både mannen och kvinnan från Blekinge sitter fortsatt häktade, medan tre av de totalt sex misstänkta från andra orter inte längre hålls frihetsberövade.

Ärendet väntas växa och tidsplanen för att väcka åtal ligger tidigast någon gång under våren.

Blekingekvinnan misstänks ha spridit det egenproducerade barnporrmaterialet via den försvarsanställde, som efter avslöjandet nu riskerar att få sparken.

– Det handlar både om stillbilder och om rörligt material, förklarar Annika Wennerström.

Brottsmisstankarna gäller i nuläget bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt utnyttjande av barn, framställning och innehav samt grovt barnpornografibrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omfattande svenskt pedofilnätverk

Mer i ämnet