Karlshamn United började som ett integrationsprojekt. Nu spelar de i division 3. Ilir Alaj är den tredje stående från vänster. Foto: Henrik Friberg/SVT

Blekingelaget ryter ifrån mot läktarrasism

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska tillmälen och glåpord från läktarplats har fått division 3-laget FC Karlshamn United att ryta ifrån. I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar de folk att reagera mer mot läktarrasismen.

FC Karlshamn United har skördat framgångar i sitt spel i de lägre divisionerna och gått spikrakt upp till division 3. Men framgångarna medför även en baksida – i form av rasistiska glåpord från läktarplats.

– Under kommunmästerskapen nu i helgen var det väldigt mycket. Det är inget vi på plan har hört men nära och kära i publiken har berättat för oss efteråt, säger Ilir Alaj, spelare och ordförande i Karlshamn United.

Karlshamn

Skrev debattartikel

I en debattartikel skriver de att de vid minst sex separata tillfällen utsatts för grovt rasistiska och förolämpande kommentarer från publiken.

– Det kan även hända på vår hemmaplan. Att man får höra ”blattejäveln filmar bara” och sådant. Det värsta är när barn kommer fram efteråt och frågar varför vissa är så elaka. Det tog hårt på mig och många andra i laget.

Med debattartikeln hoppas nu laget på en förändring, och att mer görs för att jobba med frågan.

– Jag har fått väldigt positiva reaktioner. Folk känner medlidande och tycker det vi gör är väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet