Polisen anmäler sig själv efter 8-årings död

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Blekinge har begärt en granskning av hur misstankarna om missförhållanden i åttaåringens hem hanterades. Hennes föräldrar nu fått dödsbudet. De misstänkta väntas begäras häktade under helgen.

På fredagen upprättades en anmälan till Riksenheten för polismål i Malmö som svarar för internutredningar hos polisen. På enheten arbetar ett tjugotal åklagare, specialiserade på brottsmisstankar inom polisväsendet.

Det var på onsdagskvällen som polis och ambulans larmades till en lägenhet i Karlskrona, med anledning av att en flicka skadats allvarligt. Hon fördes till Blekingesjukhuset, där det konstaterades att hon var död. En 31-årig man och en 30-årig kvinna är nu anhållna, misstänkta för mord.

I helgen väntas åklagare begära dem häktade för mord.

– Vi jobbar med ärendet, och för närvarande ser det ut så, säger chefsåklagare Pernilla Åström.

På fredagskvällen nåddes flickans föräldrar till slut av dödsbudet, två dagar efter det misstänkta mordet. Föräldrarna befinner sig utomlands och det var polisen i det landet som underrättade dem.

– De har lämnat dödsbudet till dem, säger Lotta Hansson, kommunikationschef vid polisen i Blekinge, till TT.

Ringde inte socialtjänsten

Flickan kom till Sverige förra året och hennes situation utreddes då av socialtjänsten. Den anhållna mannen är en nära anhörig till flickan och är sedan ett beslut i tingsrätten i januari även flickans vårdnadshavare.

Efter beslutet upphörde socialtjänstens kontakt med familjen.

Via medier fick socialtjänsten reda på att det skulle finnas ett PM från polisen angående misstänkta missförhållanden i flickans hem. Efter att socialtjänsten kontaktat polisen hittades PM:et, som faxats in på långfredagen.

Polisen faxade anmälan angående flickan utan att kontakta socialtjänsten, berättar Anette Gladher, tillförordnad socialchef i Karlskrona.

”Outsägligt olyckligt”

– Det är outsägligt olyckligt att denna uppgift som vi skickat vidare till socialtjänsten blivit liggande där i över en och en halv vecka. Naturligtvis måste man både från kommunens och vår sida se över rutinerna, och det kommer att göras, säger Blekingepolisens informationschef Lotta Hansson.

På Karlskrona kommun har man startat en utredning om vad som har gått snett och även hos polisen är man i dag självkritisk.

– Man måste vara ödmjuk i detta. Med facit i hand skulle man kanske ha tolkat detta på ett annorlunda sätt. Men det vi har att ta ställning till är ju vilka uppgifter vi hade i den situationen. Ingen hade ju kunnat föreställa sig att något sånt här skulle inträffa, säger Lotta Hansson.

Förhör under dagen

Blekingepolisens informationschef säger att polisen brukar faxa anmälningar.

Polisen arbetar just nu intensivt med att försöka få klarhet i vad som orsakat flickans död. Under dagen pågår förhör med flera personer i flickans närhet.

Chefsåklagare Pernilla Åström vill inte kommentera fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Yara

Mer i ämnet