Kritikerna menar att sjukhuset i Karlshamn inte får ta del av upprustningspengarna. Foto: SVT

Sjukhuset kvar på två orter

Uppdaterad
Publicerad

I dag beslutade majoriteten av landstingspolitikerna om en historisk mångmiljardsatsning på Blekingesjukhuset. Kritikerna menar att beslutet var spiken i kistan för sjukhuset i Karlshamn.

Blekingesjukhuset behöver rustas upp. Bärigheten i bjälklagen är inte dimensionerade för den nya tyngre tekniska utrustningen. På operation och intensiven på sjukhuset i Karlskrona är situationen akut. Men den stora investeringen på 3,6 miljarder kronor har varit omdiskuterad. Och frågan om att bygga ett helt nytt sjukhus i Blekinge har i stället väckts.

Moderaterna, Vänstern och Folkpartiet lyckades vid förra landstingsfullmäktige begära en minoritetsåterremiss om att frågan skulle utredas ytterligare innan den klubbades. Vid dagens fullmäktige togs ärendet upp igen efter att ha fått majoritet i landstingsstyrelsen.

Förslaget om att rusta upp de befintliga sjukhusen fick även majoritet i landstingsfullmäktige efter att flera politiker lagt ned sina röster.

Delar av Folkpartiet röstade för ett sjukhus, medan Moderaterna och delar av Centern lade ner sina röster.

FP menade att den stora mångmiljardsatsningen mestadels kommer att göras i Karlskrona och därmed innebär beslutet spiken i kistan för Blekingesjukhuset i Karlshamn.

– Majoriteten kan inte tala om vilka satsningar som ska göras i Karlshamn. Allt hamnar i Karlskrona och västblekingarna kommer att söka mer vård utanför länet, säger Nils Ingmar Thorell (FP), gruppledare, som också menar att landstinget inte kan rekrytera kvalificerad personal till ett så litet sjukhus som i Karlshamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.