Cecilia Ekberg var en av många som anmälde sig som blodgivare vid torsdagens Blodomloppet-lopp i Karlskrona. Foto: Anders Frändén

Många blodgivare rekryterades när Blodomloppet kom till Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

När blodomloppet i går lockade tusentals blekingebor att springa fem kilometer eller en mil i ett soligt Karlskrona, passade Blodcentralen på att vara plats för att värva nya blodgivare – något som det ständigt finns behov av.

Under förra årets Blodomlopp i Karlskrona rekryterades inte mindre än 150 nya blodgivare. Och det resultatet verkar stå sig även i år. Efter ungefär halva tiden när SVT Blekinge var på plats vid loppet på torsdagskvällen hade redan ett drygt åttiotal personer hunnit skriva in sig som blodgivare.

Inger Mattson från Blodcentralen var nöjd med hur loppets deltagare bidrog.

Karlskrona

– I år är det helt fantastiskt, vet inte om det beror på det fina vädret men vi har en jämn tillströmning av folk som vill bli blodgivare och de kommer självmant till tältet, säger hon.

Inger Mattson från Blodcentralen. Foto: Anders Frändén

Vill uppmärksamma behovet av blodgivning

Ett av Blodomloppets syften är just att uppmärksamma behovet av blodgivning.

”Vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod”, säger Claes Fagerström, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige, på loppets hemsida. I år ordnas loppet på 17 orter och på alla platser försöker man locka deltagare till att anmäla sig för att börja lämna blod.

En av dem som passade på att skriva in sig som blodgivare var Cecilia Ekberg från Karlskrona.

– Jag har länge tänkt att bli blodgivare och nu finns det en chans att skriva på och försöka att bli det. Sedan vet man ju inte om man har rätt kriterier eller inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet