Blomkreationen stals från dotterns grav – hittades på babyshower. Foto: SVT

Blommor stals från dotterns grav – hittades på babyfest

Uppdaterad
Publicerad

När Camilla Haaks dotter begravdes i Sölvesborg samlade anhöriga ihop till ett stort blomsterhjärta. Blomkreationen stals från graven – men hittades via sociala medier på en presentfest för en gravid kvinna, en så kallad babyshower.

Camilla Haak förlorade i september sin dotter i ett ärende som utreds som misstänkt mord. Till begravningen hade anhöriga köpt ett stort blomsterhjärta som låg framme vid kistan.

Efter ceremonin besökte Camilla Haak kyrkogården flera gånger för att titta på blommorna från gudstjänsten. Men en dag förra veckan var det stora blomsterhjärtat borta. Kvar låg bara de avklippta sidenbanden.

– Jag var helt förkrossad. Jag blev chockad och arg och ringde polisen, säger hon.

Camilla Haak efterlyste blomsterarrangemanget via sociala medier – och fick napp nästan omgående. Ett tips gjorde gällande att blommorna lämnats som present på en så kallad babyshower – en fest inför en stundande födsel.

– Jag ringde polisen, men det var fredagkväll och de sa att de inte hade några resurser så jag åkte själv hem till familjen som hade festen. Då låg dekorationen på bordet. Jag tycker att deras reaktioner var onormala. Mamman visade ingenting och sa bara ”du kan ta det”. Det förvånade mig, säger Camilla Haak.

När du kom till babyshowern och såg blommorna där, vad kände du då?

– Det var makabert. Hon ska få ett nytt liv och min döda dotters begravningsdekor ligger på hennes bord. Den som precis hade legat på min dotters vita kista.

Kvinnan som höll i babyshowern menar dock att hon är oskyldig, och att hon fick blommorna som en gåva.

Vill se övervakningskameror

Nu ligger blommorna åter på plats. Och Camilla Haak hoppas att kyrkogårdar runt om i landet nu installerar övervakningskameror för att stävja stölder.

– Det är fruktansvärt att folk skändar gravar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet