Mulo Djopa, vice ordförande i Islamska Kulturföreningen. Foto: SVT

Böneutropen från minareten saknar polistillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Böneutropen från minareten i Kungsmarken saknar polistillstånd. Men nu har islamiska kulturföreningen skickat in en ansökan och ärendet ska utredas.

Trots att böneutropen i Karlskrona varit igång sedan i november har församlingen inte sökt det polistillstånd som krävs enligt de lokala ordningsföreskrifterna för att föra ut budskap med högtalare på allmän plats. Men nu har det kommit in en ansökan till polisen, berättar Magnus Rothoff på polisens rättsavdelning.

– Vi har tagit emot den och nu väntar vi på ett yttrande från kommunen innan vi gör en samlad bedömning.

Vad händer om de inte får tillståndet?

– Det skulle kunna rubriceras som ett brott mot ordningslagen, men det får den lokala ordningsmakten ta ställning till.

Anonyma klagomål

Ärendet ligger just nu hos miljöavdelningen på Karlskrona kommun.

– Vi har fått en remiss från polisen om böneutropen i Karlskrona och därför kommer vi nu att utreda dem. Polisen ville ha svar direkt men de har ju bara utropen på fredagarna och nu på fredag är det långfredag och då jobbar inte vi, säger enhetschef Marie Karlsson.

Två anonyma klagomål har kommit in till Karlskrona kommun.

– Normalt sett utreder vi inte anonyma klagomål eftersom vi inte vet var de kommer ifrån. De kan ju komma från personer som inte ens bor här, men nu har ju två partier motionerat om att stoppa böneutropen så nu gör vi en utredning, säger Marie Karlsson.

Inväntar besked

När utredningen ska göras vet man inte idag inte men så snart som möjligt. Mulo Djopa, vice ordförande i islamiska kulturföreningen säger att de inte vet hur de ska göra med böneutropen på fredag.

– Vi vet inte än, men vi har blivit lovade ett besked i veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet