• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

”Jag tror att folk har börjat glömma och därför är det viktigt att prata om det, så inte Simon dog förgäves”, säger Rödebypappans bror Sven. Foto: Stina Sandström/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brodern: ”Förstår inte riktigt att han ville bo kvar”

Pappan som dömdes för grov misshandel och dråp efter skotten i Rödeby bor fortfarande kvar på gården där dramat utspelade sig för tio år sedan. Enligt brodern Sven mår han i dag bättre.

På en skogsväg några hundra meter från gården där skottdramat i Rödeby utspelade sig träffar SVT Nyheter Blekinge Sven. Han är yngre bror till pappan som sköt och den som för tio år sedan ofrivilligt fick ikläda sig rollen som familjens talesperson.

TV: Se hela inslaget här

Pappan själv, som i dag är 60 år, har genom åren fortsatt att tiga om händelsen. 

– Han stänger av. Och börjar vi prata om det, då går han ut. Det är inte så att det är förbjudet att prata om det som hänt. Det är bara det att han inte vill delta. Han stoppar huvudet i sanden helt enkelt, säger Sven.

”Hade aldrig klarat av att bo kvar”

Natten till den 6 oktober 2007 sköts 15-årige Simon till döds och en annan tonåring i det gäng som trakasserade familjen skottskadades. Efter Rödebyskotten satt pappan häktad i nästan ett år och när han släpptes återvände han till gården, trots det som hänt där.

 - Jag förstår inte riktigt att han ville bo kvar när han blev fri. Jag hade aldrig klarat av att bo kvar, men vi är alla olika. För min bror är detta hans hem. Och det vill han inte lämna, säger Sven.

LÄS MER: Special: Skotten som delade Sverige

I dag mår pappan och övriga i den utsatta Rödebyfamiljen bättre. Sven känner inte något agg mot de ungdomar som låg bakom trakasserierna.

 - De är också någon slags offer utifrån de omständigheter de befann sig i. De borde fått hjälp från samhällets sida tidigare, så det inte hade behövt gå såhär långt.

Vill minnas det som hände

Trots att vardagslivet på gården i Rödeby fortsätter finns spåren efter det som hände kvar ute på skogsvägen. På ett elskåp i skogen har någon skrivit: ”Simon 6/10”.

– Den texten får min bror läsa varje dag när han kör från gården. Han har inte tagit bort texten, den får stå kvar. Jag vet inte varför.

På ett elskåp vid en skogsväg i närheten av gården har någon skrivit namnet på pojken som dog i skottdramat i Rödeby. Foto: Stina Sandström/SVT

LÄS MER: Detta har hänt: Två tonåringar sköts med hagelgevär

Men Sven tycker samtidigt att det är viktigt att minnas det som hände. 

– Jag tror att folk har börjat glömma och därför är det viktigt att prata om det, så inte Simon dog förgäves.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tio år efter Rödebyskotten

Mer i ämnet