Dan-Magnus Svensson i rummet där handspriten tillverkas.

Bryggeriet gör handsprit av öl: ”Efterfrågan är överväldigande”

Uppdaterad
Publicerad

Handsprit har blivit en bristvara i den pågående coronapandemin. Därför valde mikrobryggeriet i Karlshamn att ställa om en del av sin produktion till att göra handsprit – av gammal öl.

Tanken var att produktionen av gin skulle vara i full gång på bryggeriet i Karlshamn vid det här laget. Men sedan förra veckan används den nyinstallerade destillatorn i stället till att producera handsprit.

– Råvaran i produktionen är kasserad öl som vi destillerar. Just nu är öl på väg till oss från andra mikrobryggerier i landet som ville hjälpa till, säger Dan-Magnus Svensson, vd på Brygghus 19.

Corona i Blekinge

”Helt överväldigade”

Hittills har ungefär 300 liter handsprit producerats, men efterfrågan är mycket större än så. Allt från regioner till privatpersoner har visat intresse för produkten.

– Vi är helt överväldiga över alla förfrågningar, vi får in ungefär 50 mejl om dagen. Vi hinner inte producera så mycket, men vi ska hålla destillatorn igång under hela påskhelgen, säger Dan-Magnus Svensson.

Coronakrisen gav minskad försäljning

Precis som så många andra företag drabbades Karlshamnsbryggeriet av coronakrisen, då försäljningen hos lokala restauranger näst intill upphört.

– Samtidigt ökar Systembolaget försäljning, men den motsvarar inte nedgången från restaurangerna, säger Dan-Magnus Svensson.

Är omställningen till handsprit ett sätt att rädda den egna ekonomin?

– Det är en viktig inkomst eftersom vi måste få in så mycket pengar att vi har täckning för våra kostnader. Men samtidigt försöker vi sälja handspriten så billigt vi kan, säger Dan-Magnus Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet