Henrik Ny, klimatforskare vid Blekinge Tekniska Högskola.

Svårt för länet att nå klimatmålen – måste halveras vart fjärde år

Uppdaterad
Publicerad

Koldioxidutsläppen i Blekinge måste halveras vart fjärde år om Sverige ska leva upp till Parisavtalet, enligt ny statistik. Klimatforskaren Henrik Ny vid Blekinge Tekniska Högskola listar fyra punkter över hur olika halveringar kan ske.

För att Sverige ska nå målen för Parisavtalet får inte mer än 260 miljoner ton koldioxid släppas ut. Detta eftersom avtalet syftar till att hålla framtida temperaturhöjningar under två grader.

Detta kallas för en koldioxidbudget, vilket av forskare ses som ett bättre mått än att jämföra utsläppsnivåer. Forskare vid Uppsala universitet har utifrån en brittisk modell brutit ner en global koldioxidbudget till lokal nivå, baserat på ekonomi och tidigare utsläppsnivåer.

Klimatkrisen

2,7 miljoner ton koldioxid

Sveriges Natur och Newsworthy har räknat ut att Blekinge kan släppa ut 2,7 miljoner ton koldioxid för att hålla sig inom Parisavtalet. För att klara detta skulle Blekinges utsläppsnivåer behöva halveras vart fjärde år för att klara detta.

– Det är mycket som krävs av politiker, företag och oss alla i samhället. För en familj kan man då fråga sig vad som krävs för att halvera utsläppen om fyra år och sedan igen om fyra år? Då ligger man i nivå med Parisavtalet, säger klimatforskaren Henrik Ny.

Mindre kött – mer närproducerat

Han berättar att en flygresa till Thailand med familjen i utsläpp kan motsvara ett års bilåkande med en bensin/dieselbil. Sedan lyfter Henrik Ny fyra fokuspunkter där olika insatser kan göra att koldioxidutsläppen minskas. Det rör sig om transporterna, maten, konsumtionen och boendet.

– Om du lyckas åka mindre bil och byter till ett miljöbränsle har du kanske tagit den första halveringen. Äter du lite mindre kött och närproducerat har du en halvering.

Samtidigt betonar han att det inte bara är privatpersoner som behöver göra insatser, utan även andra åtgärder måste till om målen ska kunna nås. Politiken och företagen måste också göra det möjligt för privatpersoner att välja rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet