Att studenter inte tar examen kan skapa problem om arbetsmarknaden vänder, enligt Eva Pettersson, prorektor på BTH. Foto: SVT

BTH-planen: Studenter hålls hemma – får digital undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge tekniska högskola kan tvingas övergå till distansundervisning efter coronautbrottet.

Definitivt beslut tas i veckan.

– Gissningsvis blir det så, säger rektor Mats Viberg.

Malmö universitet har redan tagit beslutet – och nu pekar allt på att BTH följer efter. Redan i förra veckan kontaktade rektorn skolan nio institutioner för att få svar på om distansundervisning är praktiskt möjligt den kommande tiden.

– Det kan finnas moment i undervisningen som inte lämpar sig på distans, men jag har inte fått alla svar än. Å andra sidan tror jag inte att det skulle vara svårare att genomföra det här än på andra håll där beslut redan har fattats, säger Mats Viberg.

Corona i Blekinge

Totalt skulle närmare 5 000 studenter beröras av ett sådant beslut i Blekinge.

Just nu har högskolan en tentaperiod över två veckor, vilket betyder att skolan ändå är tom på studenter.

– Det är en exceptionellt läge som vi befinner oss i. Närvaron och resultaten är viktiga för studenterna och hänger också samman med studiemedlet, så om vi håller öppet är risken att en grupp studenter kommer hit trots symptom och att en annan grupp då stannar hemma av rädsla för att bli smittade. Det blir dubbelt problematiskt, säger Mats Viberg.

Han menar att tentaperioden kom lägligt.

– Studenterna skriver hemma och även om det ökar risken för fusk så får vi leva med det. Det är en ovanlig situation som kräver ovanliga åtgärder och skulle det hända igen så kommer vi att vara bättre förberedda.

Hör prorektorn Eva Pettersson berätta om planen i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet