Foto: SVT

Bygger nytt och dyrt – river gammalt och billigt

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna i Blekinge kämpar nu med att lösa bristen på bostäder. I Ronneby är ett förslag att riva gamla lägenheter för att bygga nytt.

När SVT Nyheter Blekinge har ringt runt till Blekinges kommuner säger samtliga att det finns ett underskott av billiga lägenheter.

Men ändå funderar man i Ronneby på att riva sextio gamla men billiga lägenheter på Peder Holmsgatan i centrala Ronneby för att kunna bygga över hundra nya moderna på samma ställe.

#BOSTADSÖKES

– Byggnadsbeståndet där är väldigt åldersstiget och det finns ett stort behov av underhåll. Och det kan vara billigare att nyproducera än att renovera sådana kåkar, säger Ronnebyhus vd Peter Persson.

Men Ronnebyhus har vakanser på knappt två procent – var skulle ni då göra Peder Holmsgatans hyresgäster under tiden?

– Det blir en angenäm uppgift när vi kommer fram till det beslutet. Vi ska lägga fram förslaget till styrelsen i maj – juni månad och sedan får vi se, säger Peter Persson.

Bygger för fel grupper

De närmaste byggplanerna i Ronneby är i kvarteret Kilen som också ligger centralt och där det kan rymmas 200 moderna lägenheter.

– Moderna lägenheter är vad folk säger att de vill ha, men när de sedan förstår att hyrorna för nyproducerade lägenheter blir så pass mycket högre så tvekar de, säger David Gillanders, stadsarkitekt i Ronneby.

”Riskerar att gå miste om dem”

Men det är svaga grupper som nyanlända och ungdomar som har svårast att hitta lägenhet och Boverkets expert menar att kommunerna inte bygger rätt.

De borde istället satsa på snabba kreativa lösningar som moduler och paviljonger menar han.

– Kommunerna bygger ju inte riktigt för den gruppen som vi tror måste få bostäder nu, låginkomstgrupper, nyanlända och ungdomar. Hittar man inte snabba lösningar för dem så riskerar man att gå miste om dem i framtiden, säger Micael Nilsson, utredare på Boverket.

Se om du betalar mer i hyra än andra i ditt område

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet