När kanslichef Per Gustafsson inledde en relation med kyrkoherde Pamela Garpefors uppstod en jävsituation som tvingade fram en snabb omorganisation. Foto: SVT

Orsaken till kritiken: Chefernas kärleksrelation

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda i Karlskrona-Aspö pastorat vittnar om arbetsmiljöproblem och missnöje bland personalen. En av anledningarna: de två toppcheferna inledde en kärleksrelation.

Våren 2018 berättade kyrkoherden Pamela Garpefors och kanslichefen Per Gustafsson för kyrkorådet och personalen att de var ett kärlekspar. För att undvika jäv gick kyrkorådets ordförande Gertie Olsson (S) då in som arbetsledare.

– När detta blev känt fick vi information på ett personalmöte att lösningen skulle gälla i sex-åtta månader. Efter det har vi inte hört någonting, säger en anställd till SVT.

Krisen i Karlskronakyrkan

Var chef till sin partner

Eftersom Garpefors var Gustafssons chef fick Gertie Olsson ta över rollen som Gustafssons chef. Hon skulle ha utvecklingssamtal, attestera hans fakturor och sätta hans lön. Lösningen presenterades som tillfällig tills någon av dem hittat ett nytt jobb. I dag säger Garpefors och Olsson att lösningen är permanent.

– Vi gör så tills vidare tills det inte fungerar längre. Vi utvärderar det här regelbundet, säger Pamela Garpefors.

Ett arbetsmiljöproblem

För personalen blev relationen snart ett arbetsmiljöproblem. Flera anställda vittnar om att organisationen blev otydlig och att förtroendet för ledningen blev sämre. Det speglas också i den medarbetarenkät som genomfördes 2018.

– Det blir självklart ett problem när det uppstår en relation mellan två personer med chefsbefattningar inom samma organisation. Jag tror det skapar en osäkerhet och otydlighet vem som egentligen är chef, säger kyrkogårdschefen Mattias Schultz.

Kyrkogårdschef Mattias Schultz: ”Situationen har skapat en osäkerhet och en otrygghet.” Foto: SVT

”Inte fungerat alls”

Den infekterade frågan har också tagits upp på facklig nivå, enligt det regionala skyddsombudet på fackförbundet Vision, Anders Christensson.

– Det uppstod ett problem när anställda inte längre visste vem de skulle vända sig till. Vem går jag till om jag inte känner mig hörd av min chef? Ska jag gå till hans chef då som han i sin tur har en relation med? Då fick man förklarat att man skulle gå till ordföranden i kyrkorådet i stället, säger han.

Hur fungerade den lösningen?

– Vad jag förstår har den inte alls fungerat. Jag har fått till mig att kyrkorådets ordförande inte alls velat lyssna när de har kommit, säger Anders Christensson.

Bilden delas av det lokala skyddsombudet Ulf Larsson:

– Medarbetarna säger att relationen skapar en tysthetskultur. Lösningen med Gertie Olsson som chef över Per kanske fungerar i de praktiska delarna men det blir samma arbetsmiljöproblem – en tystnadskultur, säger han.

Ulf Larsson, lokalt skyddsombud, bekräftar att chefernas kärleksrelation orsakat arbetsmiljöproblem. Foto: SVT

Anja Granlund, HR-chef på pastoratet, säger till SVT att hon föreslog en annan lösning när relationen blev offentlig.

– Där jag har arbetat tidigare har man bytt plats på någon av cheferna och de har inte fått arbeta tillsammans. Men fungerar det här för kyrkorådet får vi acceptera det, säger hon.

Men ditt förslag var att flytta på någon av cheferna?

– Ja, det hade varit det bästa, säger Anja Granlund.

Lösningen permanent

Själva säger toppcheferna att de inte ser något fel i hur de hanterat situationen.

– Vi är väldigt professionella och har haft en tydlighet och öppenhet mot förtroendevalda. Vi har gjort allt vi kan för att hitta en organisation som är juridiskt okej, säger Pamela Garpefors.

Gertie Olsson (S), kyrkorådets ordförande som har godkänt och är ansvarig för den nuvarande lösningen menar att chefernas relation inte ska diskuteras som ett arbetsmiljöproblem.

– Det är deras privatsak. Jag upplever inte att det påverkar arbetsmiljön, säger Gertie Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet