Hör Stefan Lundberg, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, kritik mot att statens och regeringens arbete förenkla företagande i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT/Jessica Gow/TT

Chefsåklagarens kritik mot regeringen: ”Underlättar för kriminella”

Publicerad

Regeringens näringspolitik har bidragit till att ekobrottsligheten har ökat. Det menar chefsåklagaren och samordnaren för brottsförebyggande arbete på Ekobrottsmyndigheten, som säger att det blivit för enkelt att använda bolag i brottsliga sammanhang.

SVT Nyheter Blekinge har under den senaste tiden rapporterat om den 54-årige Blekingeföretagaren, som drivit ett stort antal misstänkta bluffbolag och där flera använts för att köpa varor på kredit för mångmiljonbelopp utan att betala.

Nu avtjänar han ett 18 månader långt fängelsestraff för grova bokföringsbrott – och han är ingen främling för chefsåklagaren Stefan Lundberg på Ekobrottsmyndigheten.

Bolagsbedragaren i Blekinge

– Jag har följt honom lite, i och med att jag jobbar med brottsförebyggande arbete. Blekingeföretagaren är intressant som en representant för de som organiserar ekobrott med bolag som brottsverktyg, säger Stefan Lundberg, chefsåklagare och strategisk samordnare för Ekobrottsmyndighetens brottsförebyggande arbete.

Kritik mot regeringen

Att Blekingeföretagaren har kunnat fortsätta beror till stor del på statens och regeringens arbete med att förenkla företagande i Sverige, menar han.

– Det underlättar ju för de kriminella att begå ekobrott. Vi har inte något i sig emot att det ska vara enkelt att vara företagare, men man har förbisett att det inte finns effektiva kontrollfunktioner. Det här har vi också varnat för tidigare, utan att ha blivit lyssnade på.

Som exempel på förenklingar för såväl företagare som ekobrottslingar radar han upp det sänkta aktiekapitalkravet, möjligheten att upprätta bokföringen senare, förenklingar i att få F-skattsedel – och inte minst den slopade revisorsplikten.

– Inom kriminologin brukar man prata om kapabla väktare, de som kan upptäcka brott. Revisorn är en sådan. Tar man bort den så minskar upptäcktsrisken och brottet kanske upptäcks senare, om ens alls.

Återinförande av revisionsplikt – ingen snabb lösning

Justitieministern Morgan Johansson (S) har genom en skriftlig kommentar till SVT svarat på kritiken. Han säger att revisionsplikten för små företag avskaffades av alliansregeringen och att den nuvarande regeringen är motståndare till att minska revisionsplikten ytterligare, då det skulle ge verktyg för kriminella att begå ekonomisk brottslighet.

– Jag får emellertid konstatera att det inte finns någon majoritet i riksdagen för förslaget om återinförd revisionsplikt för små företag. Det skulle heller inte vara en snabb lösning eftersom det skulle krävas en lång övergångsperiod, säger Morgan Johansson (S) i en kommentar.

Han poängterar samtidigt att regeringen tar Ekobrottsmyndighetens synpunkter på stort allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet