Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kom Stena Spirit till hamn i Karlskrona efter dramat på Östersjön under torsdagen. På plats fanns bland annat polis. Foto: Ellinor Rostedt/SVT

Danska haverikommissionen konstaterar – ingen olycka vid fallet från Polenfärjan

Uppdaterad
Publicerad

Det var ingen olycka utan en medveten handling, det konstaterar danska haverikommissionen som nu stänger sin utredning om dödsfallen från Polenfärjan.

– Vi har sett övervakningsfilmer, säger utredare Morten Frederiksen till SVT.

En sjuårig pojke och hans mamma omkom sedan de båda hamnat i vattnet när de var på väg med färja till Karlskrona från Gdynia.

Först misstänktes en olycka – men det avfärdas nu av danska haverikommissionen.

Dödsfall på Polenfärjan

Efter sin undersökning konstaterar den danska utredningen att det i stället rör sig om en medveten handling, rapporterar P4 Blekinge.

– Det är korrekt, för vi har nu sett övervakningsfilmer att det inte var någon olycka utan en medveten handling. Därför tar polisen över ärendet för tillfället, säger Morten Frederiksen, utredare på danska haverikommissionen till SVT Blekinge.

Utreds som mord

Det var på torsdagen förra veckan som händelsen inträffade. De omkomna är polska medborgare och färjan var på väg till Karlskrona från Polen.

Åklagare Marie Lindström i Karlskrona har sedan tidigare inlett en förundersökning om mord. Samtidigt har åklagarkammaren i Gdansk inlett en utredning gällande mord och självmord, enligt polska tv-stationen Tvn24.

Färjan Stena Spirit, som seglar under dansk flagg, är registrerad i Danmark och utreds därför av danska haverikommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsfall på Polenfärjan

Mer i ämnet