Foto: SVT

De fick minst och störst boende för pengarna

Publicerad

Paret Kjellsson bor på 35 kvadratmeter på Pottholmen i Karlskrona. Familjen Biske på 246 kvadratmeter i villan i Biskopsmåla utanför Olofström.

Båda betalade runt 1,4 miljoner för sina nya bostäder.

– Låter lite galet att man kan få så mycket, men jag vill inte ha något stort hus, säger Elisabeth Kjellsson, som nyligen flyttat in i tvåan.

I en undersökning av bostadsförsäljningar som utannonserades på Hemnet under ett års tid har SVT Nyheter Blekinge kontrollerat vilka bostäder som såldes för genomsnittspriset på runt 1,5 miljoner kronor.

Minst boende – en nyproducerad tvåa på 35 kvadratmeter – såldes till paret Kjellsson, som flyttade in för en månad sedan.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Vi har krympt ner oss från villa, till radhus, till lägenhet. Den här är en liten lägenhet, men den är oerhört praktisk, säger Elisabeth Kjellsson.

De bor även i ett hus i Stenshamn i Karlskronas skärgård, som de renoverar, och ville då ha en mindre lägenhet i stan.

– Det är nytt och fräscht och härligt. Och utsikt från sovrummet, så man ser havet.

”Ville få tillbaka det till släkten”

Störst boende för pengarna fick familjen Biske som har flyttat in i en villa på 246 kvadratmeter i Biskopsmåla utanför Olofström – ett hus som funnits i släkten i flera generationer.

– Det är min pappas morfar som har byggt huset, så vi ville få tillbaka det till släkten, säger Zara Biske som flyttat in i huset tillsammans med sin fru Helena och dottern Signe.

I tre år letade de efter ett hus och när villan i Biskopsmåla blev till salu slog de till.

– Vi ville ut närmare naturen men inte för långt ut från jobb och skola. Vi ville hamna någonstans mittemellan och det lyckades vi med, säger Zara Biske.

Se mer i videoklippet om hur de boende resonerar kring sina bostäder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet