Foto: SVT Design

Vilken bostad får du för 1,5 miljoner kronor?

Publicerad

En tvåa på Trossö i Karlskrona eller en villa med åtta rum i Olofström – båda bostäderna såldes för lika mycket pengar.

SVT Nyheter Blekinge har undersökt hur många kvadratmeter man får – och var i länet man kan köpa en bostad – för 1,5 miljoner kronor.

Med hjälp av ett unikt material över försäljningar av bostäder, som utannonserats på sajten Hemnet, har vi kunnat göra jämförelser av bostadspriser i Blekinge.

Att priset per kvadratmeter ökar ju närmare en stad man vill bosätta sig, är en konsekvens av urbaniseringen och att fler vill bo centralt i städer. Men det finns en rad andra omständigheter som är viktiga för bostadsköpare, enligt Håkan Hellström, fastighetsmäklare och vd för Svensk fastighetsförmedling Sydost.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Nära jobb, service och kommunikation. Kommunikation har blivit väldigt viktigt. En annan faktor som har blivit viktigare och viktigare är tillgången till bredband, så det är viktigt för småorterna att se till att man får tillgång till det, säger han.

I videoklippet ser du några exempel på hur mycket bostad man kan få för 1,5 miljoner kronor.

Så här har vi gjort undersökningen

Vi har tittat på alla bostadsförsäljningar som utannonserades i Blekinge på sajten Hemnet mellan 1 mars 2019 och 29 februari 2020.

Totalt såldes 1 378 bostäder i länet.

Snittpriset för de sålda bostäderna är 1,5 miljoner och för att undersöka vad man kan få för bostad för genomsnittspriset plockade vi ut samtliga adresser som såldes för 1,4-1,5 miljoner kronor – det vill säga 76 bostäder.

Av dessa presenterar vi några exempel i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet