Journalisten Joakim Lamotte har via Twitter gått ut och hotat bibliotekschefen i Olofström. Han kräver att själv bli bokad för sagoläsning på biblioteket: Annars röjer han drag queensen Lady Busty & Miss Shameless identiteter. Foto: SVT / TT

Journalist utpressade bibliotekschef i Olofström: Hotade röja identiteter på sagoläsande drag queens

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Joakim Lamotte pressar nu bibliotekschefen i Olofström – det efter att hon skickat ut omaskade personuppgifter på de dragshowartister som varit bokade för att läsa sagor på biblioteket i höstas.

Lamotte skriver att om han inte får komma till Olofström och läsa sagor innan sommaren så kommer han röja artisternas identiteter.

I ett inlägg på Twitter skriver samhällsdebattören och journalisten Joakim Lamotte om hur han fått ta del av drag queensens identiteter – efter att ha begärt handlingarna från Olofströms kommuns ekonomiavdelning.

Han visar också ett mail från bibliotekschefen, där han blir ombedd att radera det tidigare utskicket där identiteterna på drag queensen skickats ut omaskerade.

Vill själv bli inbjuden

I samma inlägg skriver han att han kommer att röja identiteten på Lady Busty och Miss Shameless om han själv inte blir inbjuden att läsa sagor för barn i Olofström, till samma betalning som artisterna fakturerade.

När SVT Nyheter Blekinge når Olofströms säkerhetsskyddschef under måndagsmorgonen har han ännu inte hört talas om inlägget:

– Jag behöver sätta mig in i ärendet och ringa några samtal nu direkt, säger Mike Lindbergh, säkerhetsskyddschef i Olofströms kommun.

Kommunen har lämnat ut uppgifterna

Under förmiddagen har ansvariga i Olofströms kommun suttit i ett möte om det inträffade. Kommunens säkerhetsskyddschef Mike Lindbergh bekräftar för SVT att kommunen har lämnat ut namn på drag queen-artisterna – efter att Joakim Lamotte begärt ut en faktura.

Kommunen har också under morgonen varit i kontakt med polisen, men ingen polisanmälan har gjorts i nuläget.

Det var i oktober förra året som sagostunden för barn på biblioteket i Olofström fick ställas in efter en polisanmälan mot att sagorna skulle läsas av just drag queens.

Joakim Lamotte säger i en intervju med SVT att inlägget om Olofström ska ses som ett skämt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I ett inlägg på Twitter skrev journalisten Joakim Lamotte att om han inte blir inbjuden till biblioteket i Olofström innan sommaren, så kommer han röja identiteten på dragshow-artisterna som han begärt ut från kommunen. Foto: Skärmklipp / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.