Johan Sanmartin Berglund, professor och forskare på Blekinge Tekniska Högskola Foto: SVT

Den sena våren påverkar inte fästingarna

Publicerad

Många gläds åt att det har blivit allt varmare i Blekinge de senaste veckorna efter en lång vinter. Det gör även fästingarna som vaknar till liv nu när marktemperaturen stiger.

Att det var en lång vinter bryr sig inte fästingarna om.

– Är det extremt kallt och inget snötäcke stryker många med, men med en sådan vinter vi har haft här, betyder bara att fästingarna vaknar till nu när det blir varmt, säger Johan Sanmartin Berglund, professor och forskare på Blekinge Tekniska Högskola.

Karlskrona

Trots att fallen av TBE ökade drastiskt förra året är det bara någon promille av fästingarna som bär på TBE-smittan.

– Det är max en procent i högriskområden som har smittan.

Ryssberget ett riskområde

Idag har vi två riskområden i Blekinge, Aspö i Karlskronas skärgård och vid Ryssberget i Sölvesborg. Men Johan Sanmartin Berglund tror att länet på sikt kommer få fler riskområden och att fler kommer bli smittade av TBE.

– Det får vi nog räkna med. Samtidigt är det många som vaccinerar sig, men trots det ser vi inte en minskning av hur många som insjuknar, säger han.

Beror på vädret

Hur fästingsäsongen 2018 kommer bli beror till stor del på hur vädret utvecklar sig under sommaren. Nu vaknar fästingarna och i april och maj är fästingaktiviteten som störst menar Johan Sanmartin Berglund. Men trots att fallen av TBE ökar, menar han att man inte behöver vara rädd för att röra sig ute i skog och mark.

– Värdet av att vara ute i naturen är mycket större än att vara inne och skydda sig från fästingbett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet