Visa alla (2)

Efter förra årets TBE-rekord – här rekommenderas vaccination

Publicerad

Det är inte bara vårblommorna som vaknar nu när våren kommit till Blekinge – det gör även fästingarna. Landstinget uppmanar personer som bor i ett riskområde för TBE-smitta att vaccinera sig eftersom det var en drastisk ökning av sjukdomen förra året.

Sedan början av 2000-talet har Blekinge haft 1-2 fall av TBE per år. Men förra året var det betydligt fler som smittades av den fästingburna virussjukdomen.

– Förra året hade vi nio stycken fall vilket är ovanligt mycket, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset.

Rekommenderar vaccination

En del personer som smittas av TBE får inga besvär men sjukdomen kan bli mycket allvarlig då den kan leda till hjärnhinneinflammation med hög feber, kramper, huvudvärk och förlamningar. Därför rekommenderar Landstinget Blekinge att personer som bor eller vistas mycket i riskområden vaccinerar sig mot TBE.

– I Blekinge har vi två riskområden, Aspö och Ryssberget norr om Sölvesborg. Bor du där eller vistas där mycket bör du vaccinera dig mot TBE, säger Bengt Wittesjö.

Bengt Wittesjö arbetar som smittskyddsläkare på Blekingesjukhuset. Foto: SVT

Ökar i hela landet

Ökningen av TBE är inte unik för Blekinge, utan det har ökat i hela landet. Vanligtvis rapporteras mellan 200 och 300 fall in till sjukvården, men förra året var det närmare 400 fall.

Om man vistas ute i skog och mark bör man vara försiktig men inte orolig för sjukdomen menar Bengt Wittesjö.

– Risken är fortfarande liten att du blir sjuk av någon smitta som fästingarna bär på. Det viktigaste är att kontrollera kroppen och plocka bort de fästingar du ser så fort som möjligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet