Enligt EU-kommissionen är inte det svenska dioxinundantag i fara efter laxskandalen.

Dioxinundantaget inte i fara

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen agerar inte vidare efter avslöjandet om att Blekingefiskarnas centralförening sålt 105 ton giftig Östersjölax till Frankrike. Och det svenska dioxinundantaget är inte i fara.

EU-parlamentarikern Isabella Lövin ställde tre frågor till EU-kommissionen efter den omdiskuterade exportskandalen nyligen.

Hon ville bland annat veta vad EU-kommissionen tänkte göra med anledning av det som hände. Svaret är ingenting. EU-kommissionen anser att Sverige agerat i linje med de regler som finns för att anmäla olaglig export, därför behövs inga ytterligare åtgärder.

Olaglig laxexport

EU-kommissionen tänker inte heller ompröva det undantag för som Sverige beviljats vad gäller gränsvärden för dioxiner och PCB i fisk från Östersjöområdet efter den anser de svenska myndigheterna har vidtagit lämpliga åtgärder.

Isabella Lövin undrade också hur EU-kommissonen såg på Sveriges regering inte informerade kommissionen om Livsmedelsverkets rapport om kostråd för Östersjölax och kommissionen.

Enligt kommissionen var kostråden kända och de svenska myndigheterna har åtagit sig att genomföra nödvändiga initiativ och åtgärder för att förbättra kostrådens effektivitet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olaglig laxexport

Mer i ämnet